NIŽE CIJENE

Ulaganje u umjetnine i dalje siguran hobi milijardera

24.03.2009 u 13:45

Bionic
Reading

Izlagači na najvećem svjetskom sajmu umjetnina i antikviteta Tefaf snizili su cijene i do 30 posto, pritisnuti inicijativom kupaca, većinom kolekcionara i preprodavača koji novac i dalje rado ulažu u umjetnine

Na sajmu Tefaf u Maastrichtu prodani su radovi Lucija Fontane, El Greca i Andyja Warhola, a brojni izlagači potvrdili su, prenosi Bloomberg, da su snizili cijene kako bi prodali vrijedne radove.

Rekordan broj od 239 izlagača sudjelovalo je na Sajmu umjetnina i ponudilo radove u vrijednosti od milijardu dolara. Taj sajam bio je prvi test prošlomjesečne pariške aukcije Christie'sa na kojoj je na predmetima Yvesa Saint Laurenta zarađeno 510 milijuna dolara. Ovaj sajam trebao je pokazati je li to tek bio izdvojeni slučaj ili dobrostojeći umjetnost u vrijeme recesije opet uzimaju kao odličnu alternativu za ulaganje. Naime, unazad pola godine cijene na ostalim većim aukcijama snižene su između 30 i 50 posto.

'Tefaf je El Dorado za milijardere', izjavio je po završetku sajma Paolo Vedovi, direktor briselske galerije Vedovi, inače stručnjak za suvremenu i modernu umjetnost. Rekao je da su se na tržište vratili nekad značajni kolekcionari umjetnina koji su se povukli, velikim dijelom i propali, unazad tri godine dosta nestabilnog tržišta umjetnina.

Koliko su cijene pale, svjedoči Vedovijeva prodaja slike 'Concetto Spaziale (noir)' Lucia Fontane koja je prije godinu dan procijenjena na 3,5 milijuna eura, a na sajmu je prodana za čak milijun nižu cijenu.

U brojkama, ove godine 22. Tefaf je posjetilo je gotovo 68 tisuća ljubitelja umjetnosti, 7,7 posto manje no lani, no za 3,7 povećao se posto broj muzeja (222) koji su izlagali.