'PISCI NA IGRAMA'

Ugovor s vragom Ive i Vinka Brešana

  • +4

Bez odraza

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

U okviru programa 'Pisci na Igrama', ostvarenog u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca, večeras je u atriju palače Sponza izvedena proza Ive Brešana 'Bez odraza' u scenskoj prilagodbi redatelja Vinka Brešana

Pripovijetka 'Bez odraza' iz zbirke 'Mrtvima ništa ne treba' za temu ima ugovor s Vragom, a kao Vrag na sceni pojavljuje se sam Ivo Brešan. Udovicu Sonju Kos igra Doris Šarić Kukuljica, a Maro Martinović utjelovljuje odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog - Vida Telemensa i ljubavnika Alerića.

Svih pet pripovijetki iz Brešanove zbirke 'Mrtvima ništa ne treba' odlikuju bogatstvo zbivanja te zanimljivi i složeni zapleti prožetima elementima fantastike i groteske, a Brešan je ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija te angažiran u obrani elementarne etičnosti, navode organizatori.

Ivo Brešan napisao je dvanaest romana, sedam scenarija za filmove i više od dvadeset drama, od kojih su mnoge postavljene na scene hrvatskih, slovenskih, poljskih i drugih kazališta. Dobitnik je više nagrada uključujući Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor 2001. i Nagradu Emanuel Vidović 2010, također za životno djelo.

Vinko Brešan, međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj, sa svojim zadnjim filmom 'Svećenikova djeca' postao je prva osoba u povijesti hrvatske kinematografije čija je čak tri filma pogledalo više od sto tisuća gledatelja, od kojih se dva ('Kako je počeo rat na mom otoku' i 'Svećenikova djeca') nalaze na prvom i drugom mjestu najgledanijih filmova od osamostaljenja. Nedavno je na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh s velikim uspjehom premijerno izvedena 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' u njegovoj režiji.

Program 'Pisci na Igrama', naslovljen 'Pijesak dokle ti oko seže', zatvoren je večerašnjom izvedbom. Nastavak je lanjskog uspješnog projekta Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog društva pisaca 'Pisci u Sponzi' idejne autorice Mani Gotovac