PREDSTAVE IZ CRNE KRONIKE

Ubojice na kazališnim daskama

05.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Osim redaka crne kronike, zločinci su nerijetko punili i kazališne dvorane. Nakon kazališne predstave o ubojici dama noći Jacku Trbosjeku, ne-majci Myri Hindley i brojnim drugima, u pripremi je drama o austrijskom monstrumu Josephu Fritzlu

Priča o 73-godišnjem Austrijancu Josephu Fritzlu, koji je vlastitu kćer Elisabeth godinama držao zatočenu u podrumu svojega doma u Amstettenu, zlostavljao ju te s njom imao sedmero djece, većinu je ljudi ostavila u šoku i nevjerici. Ipak, redatelj Hubsi Kramar je u tom slučaju pronašao inspiraciju za svoj sljedeći kazališni komad, predstavu nazvanu 'Pansion Fritzl'. Premijerna izvedba djela na rasporedu je 23. veljače u bečkom teatru 3raum, a na daskama bi se trebao odigrati zastrašujući scenarij najmračnijeg austrijskog podruma.

Iako je velik broj onih koji se protive izvođenju predstave, Kramar je naziva običnom satiričnom kritikom Austrije, a interes je golem.

Kazališni Jack ubija uz glazbu Haydna, Mozarta i Vivaldija

No pričama iz crne kronike nikada nije manjkalo publike. Zločinac za kojega smo znali već kao osnovnoškolci mnogo je puta harao pozornicama. Riječ je o Jacku Trbosjeku, serijskom ubojici dama noći iz 1888. godine. Iako njegov pravi identitet nikada nije otkriven, Jack Trbosjek postao je glavni lik mnogih književnih i televizijskih ostvarenja. U mjuziklu 'Jack the Ripper' Jack na daskama ubija u pratnji glazbe Regana Ryzuka.

Manje da izazove katarzu, a više kako bi zastrašila gledatelje, uprizorena je predstava o Peteru Kürtenu, düsseldorfskom vampiru. Priča o serijskom ubojici koji je osuđen na giljotinu zbog devet ubojstava i pogubljen 1931. godine nekoliko sezona zaredom bila je na rasporedu uoči Noći vještica u engleskom Union Theatreu.

Golem interes izazvalo je djelo 'Seduction and Despair'. Predstava donosi jednu od najneobičnijih kriminalnih priča uopće, priču o austrijskom ubojici Jacku Unterwegeru. Unterweger je na zatvorsku kaznu osuđen tijekom 70-ih zbog umorstva djevojke, no zbog dobrog vladanja devedesetih je pušten na slobodu. U zatvoru je napisao mnogobrojne priče, među kojima i vlastitu biografiju, a pisanjem se nastavio baviti i na slobodi u sklopu novinarskog posla, te postao svojevrsni celebrity . Unatoč prividnoj rehabilitaciji, nastavio je sa zločinima te za vrijeme slave usmrtio čak 11 prostitutki u Europi i Americi. Nakon što je osuđen na doživotnu robiju 1994. godine, počinio je samoubojstvo u zatvoru. U pripremi je još jedna predstava o njegovu životu pod naslovom 'The Infernal Comedy' pisca i redatelja Michaela Sturmingera, u kojoj će njegov lik na daskama oživjeti poznati glumac John Malkovich. Kazališni Unterweger razmišlja o životu svojih dvanaest žrtava uz pjesme Haydna, Mozarta i Vivaldija, a premijera je zakazana za srpanj ove godine.

Portret Myre Hindley naslikao je Marcus Harvey pomoću otisaka dječjih dlanova 

Osim TV serije, pjesme, modne kolekcije kreatora Patrika Rzepskija i umjetničkog portreta koji je nedavno uzbunio javnost pojavivši se u promotivnom spotu za Olimpijadu u Engleskoj, višestruka ubojica Myra Hindley završila je i na daskama. Predstava nazvana 'Wasted' donosi priču utemeljenu na njezinim molbama za ukidanje osude na doživotnu robiju, na koju je osuđena 1966. zbog ubojstva petero djece. Ubojstva poznatija kao 'Moors ubojstva' Hindley je počinila zajedno s ljubavnikom Ianom Bradyjem u razdoblju od 1963. do 1965. godine, te time postala svjetski simbol ne-majke.

Fenomen na koji upozoravaju mnogi psiholozi je popularizacija zločinaca, a nekoliko slučajeva potkrepljuje ga i u praksi. Jedan je takav slučaj višestrukog ubojice i obmanjivača Charlesa Mansona, poznatog pod nadimkom Helter Skelter. Prije nego što je osuđen zbog ubojstva obitelji Tate i La Bianca, koje je počinio sa svojim sljedbenicima okupljenima u kultu 'obitelj Manson', napisao je nekoliko pjesama i surađivao s Dennisom Wilsonom, članom grupe Beach Boys. Odmah po osudi te su pjesme opjevali Guns N' Rosesi i pjevač Marilyn Manson, a za brojne tinejdžere postao je ikona bunta. Popularna je bila i predstava 'Solo portret Charlesa Mansona' u izvedbi Fire Rose Productions. Kazališni komad propitkuje zašto je on po mnogima najopasniji čovjek svih vremena.

Možda najbolji primjer popularizacije je onaj Teda Bundyja, zločinca osuđenog za 30 ubojstava, silovanja i nekrofiliju. Nakon što je policajka i književnica Ann Rule o njemu napisala djelo 'The Stranger Beside Me' te je snimljena mini serija u kojoj se pojavio šarmantni glumac Mark Harmon, a Bundyjev život uprizoren je i na daskama, tinejdžerke širom Amerike slale su pisma u zatvor te potpisivale peticije za Bundyjevo puštanje na slobodu.