KAPITALNO ENCIKLOPEDIJSKO DJELO

U Zagrebu predstavljen 'Leksikon Marina Držića'

28.05.2009 u 18:22

Bionic
Reading

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano je predstavljen 'Leksikon Marina Držića' posvećen jednom od najznačajnijih hrvatskih renesansnih dramatičara, a objavljen povodom petstote obljetnice njegova rođenja

Leksikon je nastao suradnjom Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Urednici Leksikona su Milovan Tatarin, Slobodan Prosperov Novak, Mirjana Mataija i Leo Rafolt, a u njegovoj izradi sudjelovalo je više od stotinu domaćih i stranih znanstvenika.

Pozdravne riječi na svečanom predstavljanju uputili su prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te mr. sc. Vlaho Bogišić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Leksikon je predstavio jedan od njegovih urednika prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak.

Glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža Vlaho Bogišić izrazio je zadovoljstvo što je 'došlo vrijeme jedne generacije koja je mogla stvoriti tako vrijedan leksikon' kojemu, kako je rekao, mediji nisu posvetili dovoljnu važnost. Dodao je da je NSK uvelike pridonio što je uz leksikon objavljena i bibliografija o Držićevim djelima.

Jedan od urednika Slobodan Prosperov Novak istaknuo je da od svih autora naše baštine Držić ima jedno od najuglednijih mjesta.

'Leksikon je enciklopedijsko djelo o Držiću i Dubrovniku, kruna velike prošlogodišnje Držićeve obljetnice', rekao je Slobodan Prosperov Novak i dodao da to djelo nije samo književna enciklopedija, nego problem Držića i njegova djela tretira mnogo šire. 'Držić je među prvima na sebi iskusio hrvatski jal jer je javno i tajno želio mijenjati tadašnji javni i politički život Dubrovnika, pišući, među ostalim, i urotnička pisma', istaknuo je.

Leksikon Marina Držića sastoji se od dva dijela. U prvom dijelu, koji je izdao Leksikografski zavod Miroslav Krleža, leksikografski se obrađuje lik i djelo Marina Držića, njegovo doba i suvremenici. Drugi dio, čiji je izdavač Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suizdavač Leksikografski zavod Miroslav Krleža, sadrži Držićevu bibliografiju te literaturu o njemu.