MREŽA IETM

U Zagreb dolazi svjetska kazališna krema

30.03.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Zagreb će krajem listopada ugostiti plenarni skup mreže IETM, nekad poznate kao Informal European Theatre Meeting, dok danas iza te zastarjele kratice stoji novo i točnije ime: International Network for Contemporary Performing Art. Riječ je o mreži koja okuplja više od 400 umjetnika i organizacija iz pedesetak zemalja koje već dugo nisu samo europske, te je kao takva jedna od najutjecajnijih na polju izvedbenih umjetnosti u svijetu

U organizaciji tog skupa sudjeluje nekoliko domaćih organizacija: festivali Perforacije i Eurokaz, Kultura promjene Studentskog centra, Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade te Hrvatski institut za pokret i ples. Izvršni producent kongresa je Zvonimir Dobrović, dok Nataša Rajković, Gordana Vnuk, Emina Višnić, Mirna Žagar i Nikolina Bilić surađuju u organizaciji skupa koji će, između ostaloga, biti i velika prilika da domaće izvedbene snage pokažu svoj rad biranoj, ali brojnoj inozemnoj publici.

Povijest IETM-a stvarala je i Gordana Vnuk - sudjelovala je na osnivačkom sastanku prije tridesetak godina. Tada je grupa umjetnika koja je tada bila zainteresirana za novo u izvedbenim umjetnostima osjetila potrebu međusobno se povezati kako bi tadašnje stanje produkcije, financiranja i distribucije radova prilagodila i izvaninstitucionalnom djelovanju. Bili su to umjetnici koji su tada radili izvan glavnih strujanja ili su tek počinjali, dok danas i oni sami i njihove estetike čine središnju struju novog kazališta. Upravo zato tema kongresa u Zagrebu bit će političke promjene i utjecaj globalizacijskih procesa na protok ideja i njihovu realizaciju u izvedbenim umjetnostima, od kazališta, preko plesa do performansa. S obzirom na temu, organizatori smatraju izuzetno važnom činjenicu da se skup IETM-a održava u Hrvatskoj, zemlji koja još nije u središtu europskih kulturnih zbivanja, ne samo zato što još nije članica EU-a.

Osim kongresnog dijela, u programu je predviđen prostor i za desetak izvedbi, a organizacijski tim kongresa iskoristit će tu priliku i ovom svjetskom skupu pokazati najbolje od onoga što se u tom izvedbenom registru proizvodi u Hrvatskoj. Tako će se i hrvatska scena, što je posebno važno za njezin nezavisni dio, prezentirati u europski relevantnom kontekstu.

Kako tu prestižnu priliku žele mnogi, raspisan je natječaj za prijavu radova od kojih će desetak biti selektirano za kongres IETM-a. Objavljen je na stranicama festivala Perforacije i traje do 15. travnja, a selekcija do kraja lipnja kada će se i saznati tko će nastupiti pred svjetskom producentskom, promotorskom i ravnateljskom kremom koja će se u listopadu okupiti u prostorima Studentskog centra.