VRIJEDAN ARHEOLOŠKI NALAZ

U Vinkovcima pronašli rimske zlatnike

17.08.2011 u 14:16

Bionic
Reading

Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci pronašli su tijekom arheoloških radova na lokaciji budućega Hrvatskog doma u središtu Vinkovaca dva rimska zlatnika (solida) od kojih je na jednom lik cara Valensa, a na drugom lik cara Valentinijana I.

Ta dva cara rođena su u Colonia Aurelia Cibalae (današnji Vinkovci) i jedini su carevi u povijesti Rimskoga carstva rođeni na tlu današnje Hrvatske.

„To su prvi zlatnici s likom Valensa i Valentinijana pronađeni uopće za arheoloških radova na području Vinkovaca ali i prvi zlatnici pronađeni za arheoloških radova unazad 20 godina“, izjavio je Hini voditelj arheoloških istraživanja Hrvoje Vulić.

Carevi Valens i Valentinijan bili su braća, prvi je vladao od 364. do 378. godine Istočnim rimskim carstvom, a drugi od 364. do 375. Zapadnim rimskim carstvom.

„Zlatnike smo pronašli u rimskome bunaru u kojem smo prije tjedan dana pronašli kostur iz 4. stoljeća, najvjerojatnije žene koja je počinila samoubojstvo ili je ubijena“, ističe Vulić te dodaje da su zlatnike pronašao arheološki tehničar Robert Balaš u sloju ispod sloja koji je krio kostur Cibalitanke.

Vulić posebno ističe izuzetnu očuvanost pronađenih zlatnika, s nizom detalja, što je, kaže, uobičajeno za zlatnike kojima se pri kovanju posvećivala velika pažnja.

Zlatnik cara Valentinijana kovan je između 367. i 375. godine, a njegova brata Valensa između 373. i 375. godine, a oba su rad majstora iz kovnice u rimskome gradu Augusta Treverorum, odnosno današnjeg njemačkog Triera.

Arheološki radovi na lokaciji budućega Hrvatskog doma u središtu Vinkovaca traju dva mjeseca, a ukupno će se, kroz nekoliko faza, istražiti površina od 3.600 četvornih metara.

Riječ je o prostoru koji je činio periferni dio Colonia Aurelia Cibalae.