ZNAČAJNO OTKRIĆE

U Vinkovcima pronađena 62 rimska groba

02.07.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja otkrili su tijekom istražnih radnji na lokaciji buduće stambeno-poslovne zgrade u vinkovačkoj Aninoj ulici 62 rimska groba koja potječu iz razdbolja od druge polovice 2. do kraja 4. stoljeća

Grobovi su pronađeni na površini nešto manjoj od 200 četvornih metara, a riječ je o sjevernoj nekropoli Coloniae Aureliae Cibalaee, rimskog grada koji je postojao na tlu Vinkovaca, potvrdio je Hini voditelj istraživanja arheolog Hrvoje Vulić.

'Naišli smo na paljevinske, kopane i zidane grobove od kojih su nam najzanimljiviji upravo paljevinski jer su na području Vinkovaca do sada pronađena samo tri takva groba', kazao je Vulić dodajući kako je skoro trećina grobova opljačkana.

Među najzanimljivim grobovima ističe se grob s osam tijela koji potpada pod pojam masovne grobnice, dječji grob u kojem su pored ostataka djeteta starosti nekoliko godina pronađene dvije zlatne naušnice, te grob s ostacima muškarca i žene koji su u grob položeni zagrljeni, rekao je Vulić.

Dodao je kako je u tom grobu pronađeno i obilje priloga među kojima i brončano, stakleno i srebrno prstenje, narukvice, medaljon i novac. Kolokvijalno bi se moglo reći kako su to su vinkovački Romeo i Julija ili Tristan i Izloda, dodao je.

Vulić je također rekao kako je u zadnjih nekoliko godina u Vinkovcima pronađeno oko 200 rimskih grobova.

Sjeverna rimska nekropola jedna je od četiri nekropole koje su postojale izvan gradskih zidina Coloniae Auerilae Cibalaee i najveća je, i do sada najbolje istražena nekropola toga rimskog grada u kojem su rođena i dva rimska cara Valentinijan I. i Valens.

Arheološka istraživanja na lokaciji u Aninoj ulici trebala bi danas i završiti.