KONCEPTUALNA UMJETNOST

U Varaždinu 18. Dani performansa pod sloganom 'Artistry/Umješnost'

06.06.2019 u 21:29

Bionic
Reading

Izložbom 'Od kamena do videa' Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, u Varaždinu su u četvrtak navečer počeli 18. Dani performansa, pod sloganom 'Artistry/Umješnost'

Festival će trajati do 9. lipnja, a organizator je Gradski muzej Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Uoči službenog otvorenja u varaždinskoj palači Sermage, Nika Rukavina je na Trgu kralja Tomislava izvela performance 'Whipping' koji se bavi neravnopravnošću žena kroz povijesnu perspektivu. Prilikom njezina nastupa, organizator Festivala i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek, 'bičevao' je performericu.

Mesek je rekao kako je prvi put organizator Dana performansa varaždinski Gradski muzej, podsjetivši da je ideja krenula od nekoliko entuzijasta. 'To je Varaždinu potrebno i danas to puno njih ne razumije, ali uspjeli smo performans i suvremenu umjetnost etablirati u ovom gradu. Ove godine smo događaj digli na višu razinu i otvorili smo ga izložbom Brace Dimitrijevića, a prezentiramo i mlade autore iz regije', izjavio je Mesek.

Na ovogodišnjem izdanju Festivala kroz brojne će se performanse, izložbe, predavanja, video projekcije i koncerte, na nekoliko lokacija u središtu grada publici predstaviti desetak domaćih i stranih umjetnika, iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Švicarske i Hrvatske. Osim domaćih i internacionalnih umjetnika među kojima su Candy Venus Andrea, Željko Kipke, Goran Skofić i Andrea Marioni, ovogodišnje Dane performansa svojim će nastupom obogatiti i hip-hoper Edo Maajka.

U petak, drugog dana festivala, na varaždinskom Korzu umjetnik Marijan Molnar će, kao hommage Tomu Gotovcu, izvesti performance „Nostalgija – čitanje starih novina“. Nakon toga će se u 21 sat u dvorištu palače Sermage održati projekcija videa Željka Kipkea „We Turn in the Fire, Consumed by Subterraneu”. 

U sklopu 18. Dana performansa u petak navečer otvorit će se craft&beer festa 'Biergarten 2', u parku Vatroslava Jagića. Prvog vikenda predstavit će se industrijske pivovare sa svojim posebnim/specijalnim pivima, dok idućeg vikenda od 14. do 16. lipnja stižu male hrvatske craft pivovare, uz nezaobilaznu street food ponudu i glazbeni program.