'ČUVARI IZ SJENE'

U Trogiru se otvara izložba o svetištu Gospe od Prizidnica

31.08.2019 u 12:39

Bionic
Reading

U Muzeju grada Trogira otvara se izložba ‘Čuvari iz sjene’ Goranke Tomaš

Izložba ‘Čuvari iz sjene’, autorice Goranke Tomaš u Muzeju grada Trogira široj će javnosti otkriti gotovo nepoznat podatak da o svetištu Majke Božje kod Slatina na otoku Čiovu, svetištu Gospe od Prizidnica posebno brine jedna obitelj, slatinska obitelj Nakir.

Izložba se otvara u utorak, 3. rujna u atriju Muzeja grada Trogira, a moći će se pogledati do 16. rujna. Izložbu i tisak kataloga omogućili su Ministarstvo kulture, Grad Trogir i Muzej grada Trogira.

Autorica Tomaš navodi kako je njena izložba zapravo priča o malim ljudima koji u današnje vrijeme rade nezamislivo, brinu o građevini koja nije njihovo vlasništvo.

‘U mjestu Slatine na južnoj strani Čiova još uvijek postoje čuvari jednog zdanja ili bolje rečeno kompleksa koji se smjestio na poprilično nepristupačnom terenu tik do mora. Dotični čuvari pripadnici su obitelji Nakir, no reći će sami za sebe kako nisu svi Nakirevi čuvari Prizidnica već je samo jedna loza ili jedna grana tog prezimena živjela s Gospom i za Gospu cijeli svoj život’, napisala je Tomaš.

Priča o malim ljudima

 Primjećuje pritom kako je danas poprilično  nezamislivo da netko brine o građevini koja nije u njegovom vlasništvu.

‘No eto, ovo je primjer ljudi koji vole i poštuju svoju Gospu, ne uzimaju joj ništa, a sve što mogu velikodušno joj daju – svoje vrijeme i trude - puste trude’, zapisala je Tomaš koja te ‘trude’ želi približiti javnosti.

‘Ovo je priča o njima – malim ljudima koji su bili prijeko potrebni da bi Gospe od Prizidnic preživjela sve nedaće grubih vrimena te ostala lijepa i posebna kakva je to oduvijek i bila, s prirodom i u prirodi!’, poručuje autorica na mrežnim stranicama Grada Trogira.

 Splitsko-makarska nadbiskupija navodi da je Gospina crkva u Prizidnicama podignuta prije gotovo pet stoljeća. Uz crkvu, u skromnim nastambama ‘pri zidu’, povučeni od svijeta, smjestili su se svećenici pustinjaci, provodeći život u molitvama i pokori.

 Sve do sredine 19. stoljeća neprekidno ili sa kraćim prekidima boravili su svećenici glagoljaši, ali i svećenici latinskog obrednog jezika.

Crkva je ukrašena milosnom Gospinom slikom koja u rukama drži Isusa, slika potječe  iz 14. stoljeća od čuvene slikarske škole na otoku Kreti.