festival za maestra

U Tribunju otvorena izložba osobnih predmeta Borisa Papandopula

07.08.2017 u 10:59

Bionic
Reading

Peti festival Papandopulijana Tribunj, koji će se ove godine održati od 7. do 9. kolovoza, otvoren je izložbom u gradskom Kulturnom centru. Pod nazivom 'Boris Papandopulo i Tribunj' nudi pogled u velik broj osobnih predmeta i eksponata iz maestrove ostavštine koje je njegova supruga Zdenka Papandopulo trajno ostavila Tribunju, u kojem je skladatelj djelovao u zadnjem periodu života

Na otvorenju izložbe 'Boris Papandopulo i Tribunj' su, osim Zdenke Papandopulo, bili i Radojka Šverko te Alexei Tanovitski, bas-solist Marijinskog teatra St. Petersburg, a prikazan je i dokumentarni film 'Srdačno Vaši - Boris Papandopulo (1985)', scenarista i redatelja Ivana Hetricha na trgu Škver.

Otvorena izložba 'Boris Papandopulo i Tribunj' Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Papandopulijana Tribunj, kako stoji na stranicama festivala, projekt je kojim Općina Tribunj promiče kulturni turizam imenom prominentnog hrvatskog skladatelja i dirigenta maestra Borisa Papandopula.

'Ovaj hrvatski akademik, umjetnik iznimne glazbene nadarenosti, prepoznat je u cijeloj Europi, a u Tribunju je djelovao u zadnjem periodu svojeg života, od 1974. do 1991. godine. Papandopulijana Tribunj ima za cilj povezati glazbenu, plesnu, dramsku i filmsku komponentu - programski dotaknuti svestranost djelatnosti 'hrvatskog Mozarta', kako su Papandopula od milja nazivali', navodi se na stranici festivala.

Peto izdanje festivala svečano se otvara 7. kolovoza kad će Radojka Šverko s gostima izvesti, među ostalim, Papandopulove Kolo za klavir solo (1935.) i Papandopulijadu (1986.). Dva dana kasnije, 9. kolovoza u Crkvi Velike Gospe, koncert će održati i Papandopulo kvartet, Nikola Fabijanić, Goran Tudor, Tomislav Žužak i Goran Jurković. Svirat će i Papandopulovih Šest krokija za kvartet saksofona iz 1990.