U ZNAK PROSVJEDA

U Švedskoj grupa kulturnjaka najavila vlastitu dodjelu književnog Nobela

03.07.2018 u 11:02

Bionic
Reading

Nakon što je Švedska akademija u svibnju objavila kako zbog skandala nakon otkrivenog seksualnog uznemiravanja ove godine neće dodijeliti Nobelovu nagradu za književnost, grupa švedskih kulturnjaka okupljena pod nazivom Nova akademija najavila je da će održati alternativnu dodjelu u listopadu

Jean-Claudea Arnaulta, supruga članice Švedske akademije, pjesnikinje Katarine Frostenson, u studenom prošle godine više je žena optužilo za seksualno i fizičko zlostavljanje, a to je pokrenulo val ostavki u Akademijinom odboru, uključujući čelnicu Saru Danius.

Zbog toga je Akademija objavila da će dobitnika nagrade za književnost za 2018. objaviti tek 2019., s laureatom za tu godinu.

U znak prosvjeda, međutim, stotinjak švedskih kulturnjaka, pisaca, glumaca i novinara pokrenulo je Novu akademiju te najavilo vlastitu, alternativnu dodjelu nagrade, navodi Guardian.

'Osnovali smo Novu akademiju kako bismo ljude podsjetili da književnost i kultura trebaju promovirati demokraciju, transparentnost, suosjećanje i poštovanje, bez pristranosti ili seksizma', naveli su u svojoj izjavi, dodajući da književnost sada, kad ljudske vrijednosti sve više dolaze u pitanje, postaje još važnija u zaustavljanju kulture šutnje i opresije.

'Nova akademija smatra da je važno to da se najznačajnija svjetska nagrada za književnost dodijeli u 2018.', naveli su i pozvali sve švedske izdavače da nominiraju autore.

Stotinjak švedskih kulturnjaka, pisaca, glumaca, novinara i dr. u znak prosvjeda protiv skandala koji su opteretili Akademiju i poljuljali povjerenje javnosti u njeno značenje najavljuju vlastitu, alternativnu dodjelu nagrade.

Natjecatelji mogu biti iz bilo kojeg zemlje svijeta s barem dvije napisane knjige, od kojih je jedna objavljena u zadnjih deset godina. U potrazi su za piscem koji je ispričao 'priču o čovječanstvu', za razliku od Nobelove nagrade, koja se, prema oporuci osnivača Alfreda Nobela, dodjeljuje autoru koji je napisao 'izvrsno djelo s idealističkim stremljenjima'.

Nova akademija će nakon primljenih nominacija objaviti javno glasovanje, poslije čega će četvero najpopularnijih autora ići pred žiri. Predvodi ga urednica Ann Pålsson, a u njemu su i profesorica na Sveučilištu u Göteborgu Lisbeth Larsson i knjižničarka Gunilla Sandin.

  • +11
Najveći skandali Nobela Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Pobjednika će objaviti u listopadu, isti mjesec u kojem se tradicionalno dodjeljuje Nobel.

'Dodjelom ove nagrade organiziramo prosvjed. Želimo pokazati da se ozbiljan kulturni rad ne mora obavljati u kontekstu nepravilnosti, nasilja i jezika prisile', poručila je nova organizacija koja će prekinuti s radom 11. prosinca, dan nakon dodjele nagrade dobitniku na službenoj ceremoniji.