PROBLEMI S KADROVIRANJEM

U Splitu se ponavlja drama iz doba kad je Mucalo trebao biti intendant: sezona pred vratima, a ne zna se tko i što igra

08.08.2018 u 14:03

Bionic
Reading

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište, druga najveća i najvažnija kazališna institucija u državi, početak nove sezone ponovno će dočekati bez intendanta. Ako sezone uopće i bude, budući da se sa sastavljanjem i predstavljanjem programa kasni već mjesecima jer naprosto ne postoji osoba za odraditi taj posao

Dosadašnjem intendantu Goranu Golovku mandat službeno istječe 30. rujna, a u siječnju ove godine splitsko Gradsko vijeće bez obrazloženja je odbilo njegovog nasljednika Ivana Lea Lemu, jedinog koji se prijavio na javni natječaj i zadovoljio sve uvjete. U kuloarima se tvrdilo da njegov 'ideološki profil' ne odgovara volji splitske gradske vlasti, ali i da je odbijen zbog tvrdoglavosti - inzistirao je na svojoj ekipi suradnika umjesto da je za ravnatelja Opere uzeo Juru Bučevića, vijećnika Hrvatske građanske stranke Željka Keruma.

Od tog trenutka u splitskom HNK nastupilo je bezvlašće: Kazališno vijeće do današnjeg dana nije raspisalo novi natječaj za intendanta, gradska uprava šuti, mediji šire informacije o gomilanju dugova, program uglednog Splitskog ljeta predstavljen je samo tjedan dana prije početka te manifestacije, a sada su se nadovezali problemi oko nove sezone. Dva mjeseca uoči prvih premijera, naime, u splitskom teatru nema osobe koje će pregovarati o predstavama, potpisivati ugovore i dogovarati produkcije i koprodukcije, jer bi od Golovka bilo nepristojno preuzimati obveze za razdoblje u kojemu neće biti na dužnosti.

'Ovo sve više sliči na otvorenu sabotažu', požalili su se za tportal neki glumci iz HNK Split. Službeno, zasad se oglasilo jedino Radničko vijeće, koje je u žestokom otvorenom pismu Ministarstvu kulture, Gradu Splitu, kazališnom vijeću i vodstvu samog kazališta napisalo da je HNK 'talac opasne političke samovolje'.

Gradonačelnika i Gradsko vijeće optužili su za činjenicu da nije raspisan natječaj za intendanta, niti je imenovan vršitelj dužnosti, zatim da nisu ni raspravili o sanaciji postojećeg duga, a prigovoreno im je i dramatično dotrajalo stanje same kazališne zgrade. Vodstvu kazališta prigovaraju 'mlaki i popustljivi odnos prema Gradu Splitu, a kazališnom vijeću - koje provodi proceduru izbora intendanta i njegovo ime predlaže na usvajanje Gradskom vijeću - da se čak nije ni sastajalo, a kamoli nešto radilo.

Ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u pismu su izvučene sve izjave o 'krizi upravljanja', 'političkom kadroviranju' i propale najave revizije Zakona o kazalištima.

U kuloarima se mogu čuti najave da će Kazališno vijeće HNK Split svoju sjednicu održati tek koncem kolovoza ili početkom rujna, u svakom slučaju nakon završetka Splitskog ljeta, te da će tada raspisati natječaj za intendanta i istodobno imenovati Gorana Golovka vršiteljem dužnosti za idućih godinu dana. U splitskoj gradskoj upravi za tportal su djelomično potvrdili ove informacije.

'Pričekat ćemo kraj Splitskog ljeta, a zatim će Kazališno vijeće pokrenuti proceduru izbora novog intendanta', kazala nam je zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović. Na upit tko će organizirati novu sezonu, odgovorila je da će se ona pripremiti 'u dogovoru s Kazališnim vijećem'.

Intendant s mandatom na isteku Goran Golovko odbio je komentirati situaciju, kao i spekulacije da će se barem privremeno zadržati u HNK Split. 'Nije na meni da prejudiciram prijedlog Kazališnog i odluku Gradskog vijeća, sve što kažem bilo bi nagađanje', kazao nam je Golovko.

Slična situacija sa splitskim kazalištem događala se još 2011. godine, kada je zbog odbijanja od strane Ministarstva kulture Duško Mucalo tek nakon četvrtog natječaja bio imenovan intendantom - no, ovog puta krivac nije Zagreb. Sam Split obezglavio je vlastito kazalište, a kao posljedicu toga splitska publika još uvijek ne zna što će moći gledati ove jeseni. Za usporedbu, HNK Rijeka svoj program predstavio je još u siječnju, a HNK Zagreb ovog proljeća.

Nije sasvim sigurno tko će se, nakon poražavajućeg iskustva Ivana Lea Leme, uopće i prijaviti na novi natječaj za intendanta. Navodno gradska vlast traži pogodne kandidate, a kao jedna od njih neslužbeno se spominje utjecajna HDZ-ovka i bivša gradska ministrica prosvjete Nansi Ivanišević.