U SVEUČILIŠNOJ GALERIJI

U Splitu otvorena samostalna izložba Matka Trebotića

15.06.2020 u 22:19

Bionic
Reading

Povodom Dana Sveučilišta u Splitu, u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, otvorena je samostalna izložba vizualnog umjetnika Matka Trebotića. Riječ je o slikarskim radovima u kombiniranoj tehnici na platnu velikih formata koja su nastala proteklih nekoliko mjeseci

Matko Trebotić obilježio je već pol stoljeća umjetničkog rada, za koji je nagrađen brojnim nagradama, ali i priznanjima, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, a ovo je njegova 153 samostalna izložba koju je okupljenima predstavio kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Francesci.

Samu izložbu otvorio je rektor splitskog sveučilišta prof. dr.sc. Dragan Ljutić, a u glazbenom djelu nastupili su mladi glazbenici s Umjetničke akademije u Splitu - Karla Križanić, studentica pete godine flaute, i Silvio Bilić, student treće godine gitare.

Otvaranje izložbe Matka Trebotića Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Matko Trebotić rođen je 1935. u Milni na otoku Braču, a 1961. je diplomirao na beogradskom Arhitektonskom fakultetu. Od 1970. intenzivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu na više od stotinu samostalnih i tri stotine skupnih izložaba. O njegovom je djelu tiskano više monografija, a radovi mu se nalaze u mnogim domaćim i stranim zbirkama i muzejima. PDobitnik je brojnih priznanja za svoj umjetnički rad u Hrvatskoj i inozemstvu.