'OŽIVLJAVANJE ZAMRLOG TRŽIŠTA'

U Splitu otvoren prvi Mediteranski festival knjige

03.05.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Prvi Mediteranski festival knjige (MFK) otvoren je u 3. svibnja u velikoj dvorani splitskog sportskog centra Gripe, gdje je na oko 2000 četvornih metara prostora izloženo više od 10.000 knjiga, koje će posjetitelji moći kupovati po povoljnijim promotivnim cijenama.

Organizator festivala je Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (HGK), a tijekom petodnevne manifestacije održavat će se susreti s autorima, promocije novih naslova i panel diskusije.

Otvarajući 1. MFK ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek istaknula je kako se radi o iznimno važnom događaju i zbog njegove 'mediteranske dimenzije'. Hrvatska nedovoljno promovira suradnju na Mediteranu, pa ćemo kroz sajam moći pokrenuti prijevode i kontakte sa stranim književnicima i izdavačima, a Split može postati prijestolnica knjige u našem građenju odnosa s mediteranskim partnerima, rekla je.

  • +2
Otvoren prvi Mediteranski festival knjige Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Po njezinim riječima, ambiciozan program promotivno-prodajnog karaktera svjedoči kako će se ubuduće u Splitu u predsezonsko doba i uoči proslave blagdana Sv. Duje okupljati brojni književnici, nakladnici i publika zainteresirana za pisanu riječ.

'MFK crpi nadahnuće iz onoga što radi zagrebački Interliber u komercijalnom pogledu, a Pulski sajam u smislu programskog artikuliranja manifestacije. Stvorit ćemo dva termina po kojima će izdavači formirati svoje programe - u jesen s Interliberom u Zagrebu i u proljeće s MFK-om u Splitu', kaže Obuljen-Koržinek.

Ministarstvo želi osnažiti distribuciju knjiga

MFK ne može riješiti problem distribucije knjige u Hrvatskoj ali može 'osnažiti neke procese i dati određene nužne financijske učinke našim izdavačima', napomenula je dodavši kako Ministarstvo kulture želi nizom mjera u suradnji s lokalnom samoupravom osnažiti distribucijske putove knjige te omogućiti opstanak postojećih i osnivanje novih knjižara.

'Očekujemo od svih aktera književnog lanca - od autora,  prevoditelja, nakladnika i štovatelja knjige veliki angažman na promidžbi knjige i čitanja sa ciljem jačanja njene distribucije, bolje dostupnosti i oživljavanja zamrlog tržišta,' poručila je ministrica.

Izrazila je očekivanje da će manifestaciju posjetiti više desetaka tisuća građana iz splitsko-dalmatinske i susjednih županija, te najavila da će Ministarstvo kulture uskoro završiti izradu nacionalne strategije poticanja čitanja.

Na pitanje je li upitno održavanje kulturnih programa u Splitu budući da za taj grad nije izglasovan ovogodišnji proračun, Obuljen-Koržinek odgovorila je da nisu upitni kulturni programi. 'Nije Split jedini grad bez proračuna, ima nekoliko gradova u Hrvatskoj s povjerenicima, a za nekoliko tjedana su lokalni izbori nakon kojih će se sve stabilizirati,' rekla je ministrica.

Predsjednik HGK-ove Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić istaknuo je da će na 1. MFK-u težište biti na autorima iz Splita i Dalmacije, koji su se u svojim djelima bavili Mediteranom.