MONOGRAFIJA NA PUTU

U Splitu obilježena 150. godišnjica rođenja Emanuela Vidovića

24.12.2020 u 20:18

Bionic
Reading

Muzej grada Splita obilježio je 150. godišnjicu rođenja Emanuela Vidovića pokretanjem izdavačkog projekta s ciljem objavljivanja dugo očekivane monografije poznatog hrvatskog slikara

Predstavnici Muzeja grada Splita u četvrtak su obilježili 150. godišnjicu rođenja hrvatskog slikara Emanuela Vidovića postavljanjem spomen-vijenca na njegovu rodnu kuću na Šperunu u Splitu.

Tradicionalnu manifestaciju poremetila je pandemija koronavirusa pa postavljanju nisu nazočili predstavnici likovne udruge 'Emanuel Vidović’ i nasljednici Emanuela Vidovića, priopćeno je iz Muzeja.

Emanuel Vidović je rođen u Splitu 1870. na Badnjak, prije 150 godina, a umro je 1953., također u Splitu. Jedan je od začetnika hrvatske moderne umjetnosti, umjetnik koji je sve do kraja svoga života sudjelovao u modernizaciji hrvatske umjetnosti.

‘Kao slikar, pokretač kulturno-umjetničkih zbivanja i nastavnik crtanja ostavio je neizbrisiv trag u kulturnoj povijesti Splita’, istaknuli su iz Muzeja.

Muzej grada Splita, u čijem sastavu je i memorijalni dom Emanuela Vidovića, Galerija Emanuel Vidović, najavio je tu značajnu obljetnicu velikom monografskom izložbom Emanuela Vidovića, koju je, u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu, priredio u Zagrebu i Splitu 2018.

Svoj prilog obilježavanju 150. godišnjice Vidovićeve smrti, Muzej grada Splita dao je i pokretanjem značajnog izdavačkog projekta s ciljem objavljivanja dugo očekivane monografije Emanuela Vidovića iz pera najboljeg poznavatelja Vidovićeva djela, povjesničara umjetnosti Igora Zidića.

Monografija autora Igora Zidića u izdanju Muzeja grada Splita pružit će temeljit uvid u umjetničku osobnost Emanuela Vidovića, naglasiti Vidovićev primat u hrvatskom likovnom modernitetu te predočiti relacije Emanuela Vidovića sa  suvremenim mu pojavama i pojedincima u hrvatskoj  i europskoj umjetnosti.

Bit će to prva monografija o životu i djelu ovog velikog hrvatskog slikara nakon monografije dr. Duška Kečkemeta iz 1959. koja će prezentirati veliki broj Vidovićevih djela reproduciranih u boji, najavljeno je iz Muzeja Grada Splita.

Grad Split je također dao svoj doprinos obilježavanju Vidovićeva rođenja.

U isto vrijeme kad je svečano otvoren obnovljeni Hrvatski narodni dom, 9. prosinca 2020.- mjesto u kojem je 1908. održana 'Prva dalmatinska umjetnička izložba’ čiji je glavni pokretač bio Emanuel Vidović, kao i mjesto održavanja Vidovićeve 'Jubilarne izložbe’ povodom 40 godina umjetničkog djelovanja 1929. - Grad Split je otkupio za Muzej grada Splita zbirku Vidovićevih radova od obitelji dr. Slavena Vidovića, slikareva sina.

Tim otkupom zbirka Emanuel Vidović je postala bogatija za 32 Vidovićeva djela, od kojih je jedna slika ulje na drvu iz 1896. s prikazom krajolika u okolici Chioggie, a ostalo su crteži s različitim motivima u brojnim crtaćim tehnikama koji su nastali u rasponu od 1900. do 1950., podsjetili su iz Muzeja.

Emanuel Vidović se sa 17 godina upisao na Akademiju u Veneciji, ali je napušta i slika vedute kanala, lagune i motive iz Chioggie. Djeluje i u Milanu, a od 1898. je nastavnik u Splitu.