KLASIČNA GLaZBA

U Splitu najavljen glazbeni projekt Dalmatinski ciklus

07.05.2022 u 00:19

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u petak je u Hrvatskom domu potpisala ugovor o projektu Dalmatinski ciklus, odnosno razmjeni glazbenika s programima klasične glazbe između Splita Zadra i Dubrovnika

Riječ je o zajedničkoj inicijativi Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim se kreira novi program i razmjena gostovanja ansambala i glazbenika koji djeluju u tim gradovima. Ministarstvo kulture i medija RH je prilikom objave rezultata Natječaja za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za ovu godinu posebno istaknulo Dalmatinski ciklus kojim je predložen program razmjene gostovanja orkestara, komornih sastava i solista.

​Ministrica Nina Obuljen Koržinek kaže da projekt predstavlja vrijednu ideju suradnje lokalnih organizatora i ustanova kojom se omogućuje njihov kontinuirani rad i pruža podrška glazbenicima koji djeluju u tri glazbena centra, potiče osmišljavanje i realizacija redovitih glazbenih ciklusa, pridonosi razvoju publike te podiže kvaliteta kulturne ponude cjelogodišnjih programa.

​"Ovim ugovorom započinjemo novo poglavlje u razvoju glazbenog​ života svjesni da u dalmatinskim gradovima imamo dosta koncerata za vrijeme ljetnih festivala, a ta dinamika uspori u jesen i zimu. Posebno smo svjesni činjenice da se najviše gostovanja događa u i prema Zagrebu, pa smo animirali i pozvali ove vrlo kreativne ravnatelje institucija koji su osmislili Dalmatinski ciklus koji počinje u ovoj godini razmjenom ansambala iz ta tri grada", izjavila je resorna ministrica.

Dodala je kako im je zajednička ambicija da se to razvije u pravi glazbeni ciklus koji će obuhvatiti i druga gostovanja.

Vjeruje da će uskoro uključiti i Šibenik koji nema takav ansambl, ali ima sjajan koncertni prostor u kazalištu.

Donatorski koncert Ive Pogorelića

​Ravnatelj Koncertne dvorane Hrvatski dom Marin Kaporelo ​je objasnio kako je cilj tom projektu da organizatori kulturnih događanja razmijene matične orkestre, pa će svaki mjesec ići po jedan orkestar koji će imati tri koncerta. Najavio je i donatorski koncert Ive Pogorelića kao projekt kojim žele pomoći darovitim učenicima Glazbene škole Josip Hatze za umjetničko usavršavanje.

Osim resorne ministrice ugovore o suradnji je potpisala i ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat i v. d. ravnatelja Koncertne dvorane Hrvatski dom Split Marin Kaporelo.

Nakon predstavljanja Dalmatinskog ciklusa u Svečanoj dvorani Hrvatskog doma Split je započeo Koncert u povodu proslave blagdana Sv. Dujma i Dana grada Splita na kojem nastupa gostujući Gudački sekstet Berlinske filharmonije.

Članovi Berlinske filharmonije, jednog od vodećih orkestara na svijetu, djeluju u brojnim komornim sastavima i promiču široku umjetničku djelatnost uglednog orkestra. U Splitu prvi put gostuje Gudački sekstet Berlinske filharmonije s hrvatskim violinistom Aleksandrom Ivićem, članom Berlinske filharmonije od 1996. godine.