SPLITGRAPHIC 2011.

U Splitu izložba belgijskog grafičara Huga Besarda

31.10.2011 u 07:09

Bionic
Reading

U sklopu petog međunarodnog grafičkog bijenala Splitgraphic u srijedu, 2. studenoga, bit će otvorena samostalna izložba belgijskog grafičara i profesora Huga Besarda. Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2011.

Poznati grafičar Hugo Besard je dobitnik nagrade Grand prix na prošlom Splitgraphicu 2009. godine. Na izložbi u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu bit će izloženo 47 bakropisa iz njegovog grafičkog opusa. Izložba će predstaviti dosadašnji umjetnikov grafički svijet gdje umjetnik virtuozno koristeći tehniku bakropisa poseže za svevremenskom tematikom života i smrti koristeći elemente i citate te motive iz mitologije i religije.

Važna komponenta grafičkog izričaja Huga Besarda jest njegova ekološka svijest i poruka. Kroz svoj grafički opus on upozorava, izražava zabrinutost, ali i bijes zbog ljudske nebrige za vlastiti planet. Ciklus 'Priča o našem planetu Zemlji' koji će biti izložen u Splitu upravo je čitav posvećen ekološkoj poruci.

Hugo Besard (1955, Etterbeek, Belgija) trenutačno je jedan od najznačajnijih međunarodnih grafičara. Dobitnik je ukupno 34 međunarodne grafičke nagrade na različitim bijenalima i trijenalima grafike te je profesor grafike na uglednoj Akademiji primijenjenih umjetnosti u Antwerpenu. Školovao se na Kraljevskoj akademiji primijenjenih umjetnosti u Antwerpenu gdje je duže vremena predavao grafičku umjetnost.

Profesor Besard će u sklopu svoga boravka u Splitu 3. studenoga održati i predavanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost o svome radu i grafičkoj praksi.