knjige u nišama

U Sarajevu počinje prvi sajam izdavača i nakladnika iz BiH

22.11.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Na Sajmu izdavača i nakladnika Bosne i Hercegovine Knjige u nišama (KUN), koji se u prvom izdanju održava od 25. do 29. studenoga u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, među autorima, profesorima, književnim kritičarima, novinarima i dizajnerima iz BiH, Hrvatske i Crne Gore gostuju i Tanja Mravak, koja predstavlja nedavno objavljenu zbirku priča 'Naša žena' te Damir Karakaš, koji je nedavno za 'Sjećanje šume' dobio Kočićevo pero

Tanja Mravak sudjeluje u dijelu programa Jutro s autorom, u sklopu kojega će 26. studenoga u razgovoru s Krunom Lokotarom govoriti o 11 priča iz zbirke 'Naša žena', posvećenoj raznim obiteljskim odnosima i njihovim akterima.

Svaki će sajamski dan KUN-a, najavljuju organizatori, u 10 i 30 sati počinjati takvim formatom, opuštenim razgovorima s autorima novih naslova iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Otvara ga 25. studenoga Damir Ovčina, autor romana o ratnoj Grbavici, 'Kad sam bio hodža', koji je za to djelo osvojio prestižnu regionalnu nagradu Mirko Kovač za 2017.

Damir Karakaš publici se predstavlja 25. studenoga, u razgovoru s Krunom Lokotarom. Hrvatski književnik ovogodišnji je laureat književne nagrade Kočićevo pero za jesen 2017. banjalučke Zaklade Petar Kočić, za roman 'Sjećanje šume', koja mu je dodijeljena 10. studenoga u Zagrebu, u sklopu sajma knjige Interliber.

'Sajam izdavača planiramo održavati svake godine u istom terminu, divno smještenom između sajmova u Frankfurtu, Podgorici, Beogradu, Zagrebu, a prije pulskog festivala. Nadam se da ćemo uspjeti programskim sadržajem privući publiku, vratiti dostojanstvo knjigama i autorima', rekao je na programskom predstavljanju KUN-a prošlog tjedna u Sarajevu Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačke kuće Buybook, koja je redovit gost Interlibera.

Na KUN-u će se, kako je pojasnio Uzunović, predstaviti nova produkcija 11 vodećih izdavača iz BiH, među kojima i njih sedam koji su sredinom listopada ove godine pokrenuli Zajednicu izdavača i nakladnika BiH (Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Synopsis i University press iz Sarajeva, Vrijeme iz Zenice te Hrvatski leksikografski institut iz Mostara).

Knjige u nišama osim Zajednice izdavača i nakladnika BiH, na čelu s Draganom Markovićem te Centra za kulturu KS-a, koji vodi Edin Kukavica, podržava i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, čiji je Mirvad Kurić na predstavljanju novog sajma poručio kako su jačanje izdavača, autora i čitateljske publike među prioritetima ministarstva.

U budžetu za 2018. godinu izdvojili smo 150 tisuća KM samo za izdavaštvo, a posebno sam ponosan što su u mom mandatu pokrenuti i Bookstan, a sada evo i Knjige u nišama', rekao je Kurić.

Međunarodni festival književnosti Bookstan u Sarajevu je 2016. pokrenuo Buybook, a ove godine održan je od 4. do 7. srpnja.