otvara talents sarajevo

U Sarajevo dolazi Eugenio Caballero, scenograf koji je za rad na filmu 'Panov labirint' dobio Oscara

05.07.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Filmski scenograf Eugenio Caballero, dobitnik Oscara za film Guillerma del Tora 'Panov labirint' otvorit će program Talents Sarajevo ovogodišnjeg 25. Sarajevo Film Festivala, što će se održati od 16. do 23. kolovoza

Kako je najavljeno sa sarajevskog festivala, Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, redatelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza, koji sudjeluju u tom programu.

Rodom je iz Meksika, a umjetnost i povijest filma studirao je u Firenci, nakon čega se vraća u domovinu i radi na nagrađivanim glazbenim spotovima i kratkim filmovima, te na igranim filmovima kao asistent i scenograf.

Radio je na tridesetak filmova, surađujući s više istaknutih autora, od Jima Jarmuscha, Baza Luhrmanna i Sebastiana Cordera do Claudije Llosa, Fernanda Eimbckea i Carlosa Cuarona.

Uz Oscara za scenografiju na 'Panovom labirintu' osvojio je i nagradu Ariel, Udruženja scenografa, nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, te je nominiran za nagradu BAFTA.

Za brojne je nagrade bio nominiran i za rad na Oscarom nagrađenoj 'Romi', uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar.

Program Talents Sarajevo pokrenut je u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, kao važno regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmaša.

Ovogodišnja tema je 'Innocence Un/protected', što je naziv posuđen od dokumentarca 'Nevinost bez zaštite' Dušana Makavejeva o prvom srpskom zvučnom filmu snimljenom pod okupacijom 1942., u kojemu autor dovodi u pitanje pojam nevinosti u vrijeme ratne katastrofe, kao i (često pretpostavljenu) nevinost umjetnosti i, specifično, filma.

'Kako se priče o nevinosti nastavljaju pričati i na ekranu i iza njega, Talents Sarajevo će ove godine istražiti odnos između nevinosti i filma danas. Već sama kompleksnost ideje omogućit će nam da je osvijetlimo iz različitih kutova', kažu sa Sarajevo Film Festivala.