POTPISAN SPORAZUM

U rujnu starta studij plesa na zagrebačkom ADU-u

18.07.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon petogodišnjih priprema, Zagreb u rujnu dobiva preddiplomski sveučilišni studij suvremenog plesa i baletne pedagogije, službeno je potvrđeno na konferenciji za medije u Državnom arhivu u Zagrebu gdje je potpisan Sporazum o financiranju

Zahvaljujući suradnji Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Sveučilišta u Zagrebu sa svojom sastavnicom, Akademijom dramske umjetnosti, ples u Hrvatskoj postaje akademska disciplina te će ga od ove jeseni bit moguće studirati u Zagrebu.

Na Akademiji dramske umjetnosti osnovan je Odsjek plesa koji za sada obuhvaća dva trogodišnja sveučilišna preddiplomska studijska programa: Suvremeni ples (izvedbeni i nastavnički smjer) i Baletna pedagogija.

Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta složili su se oko podjele troškova studija, a značajne su uloge obavile i voditeljice Plesnog centra Tala, Tamara Curić i Larisa Navojec budući da će se nastava privremeno izvoditi u prostorima njihova centra.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na konferenciji za medije istakla je zadovoljstvo finaliziranjem projekta naglasivši da studij predstavlja najviši oblik organiziranosti te da će uvelike doprinijeti kulturnoj sceni regije jer srodni studiji postoje samo u Skoplju i Ljubljani.

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta vjeruje da će oba studija bit privlačna, ne samo studentima iz Hrvatske već i studentima regije.

'Bilo je mnogo prepreka, ali od onoga što smo zamislili gotovo sve smo ostvarili', rekao je Jovanović.

Borna Baletić, dekan Akademije dramskih umjetnosti u Zagreb, istakao je da je Hrvatska druga zemlja u Europi po prodanim kartama za kazališne predstave te da veliku ulogu pritom imaju kazališne predstave.

Voditeljica preddiplomskog sveučilišnog studija iz područja plesne umjetnosti Andreja Jeličić kazala je da je ovim projektom ples napokon dobio priliku maknuti se s margine i bit tretiran kao grana umjetnosti što u konačnici i jest.


Andreja Jeličić i Larisa Navojec

'Ples o kojem govorim je umjetnost. To je područje znanja. Znanje koje plesači imaju često se diskriminira, te je često banalizirano. Ples je više od vještine i senzualnosti', rekla je Jeličić.

Prijamni ispiti za prvu generaciju studenata održavat će se između 28. kolovoza i 6. rujna.

Studij baletne pedagogije namijenjen je balerinama i baletanima sa srednjoškolskim obrazovanjem, dok je studij suvremenog plesa namijenjen svima koji su pohađali neke plesne škole te će stoga prijamni ispit bit praktičan.