REŽIJA MARINA BLAŽEVIĆA

U riječkom HNK premijerno izveden 'Otello'

29.01.2017 u 10:17

  • +9

Premijera opere Otello u četiri čina u HNK Ivan Pl. Zajc

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

Opera Giuseppea Verdija "Otello" premijerno je izvedena u subotu, 28. siječnja, u riječkome HNK Ivana pl. Zajca u režiji i dramatizaciji Marina Blaževića, a pod ravnanjem Villea Matvejeffa. Kako je i najavljeno, riječ je o jednoj od dvije ravnopravne premijere, zahvaljujući mogućnosti izvedaba s dvije solističke podjele zbog brojnih vrsnih solista okupljenih na ovom projektu

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca održana je premijera opere 'Otello', u kojoj je u glavnoj ulozi nastupio meksički pjevač koji živi u Velikoj Britaniji, Luis Chapa. Uz njega, u ulozi Desdemone pojavljuje se Anamarija Knego, dok je Jagu utjelovio Giorgio Surian.

U drugoj premijernoj izvedbi, koja će se održati 1. veljače, kao Otello nastupit će finski pjevač Kalle Kanttila, ulogu Desdemone će preuzeti Ana Petričević, dok će Jagu odigrati gost iz Bugarske - Anton Keremidtchiev. Za kostimografiju je zaslužna Sandra Dekanić, oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alen Vukelić, a scenski pokret je osmislila Selma Banich.

Zanimljivo je da je na sceni, uz soliste, i cjelokupan ansambl Baleta te gostujući djevojački zbor 'Josip Kaplan' i dječji zbor 'Toretta', tako da u predstavi zapravo sudjeluje oko 150 izvođača.

Verdijev 'Otello' je izveden prvi put u Rijeci samo šest godina nakon praizvedbe u Milanu 1887. godine, a premijerno je postavljena još jednom 1961. godine u režiji Nanda Roja i pod dirigiranjem Borisa Papandopula. Posljednji put je u Rijeci izveden prije 49 godina.