potkraj kolovoza

U Rijeci: 'TranziT - europski festival suvremenih kazališih praksi

14.08.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Prvi festival 'TranziT - europski festival suvremenih kazališnih praksi' počet će radionicom vrištanja i javnom prezentacijom 'Glasan šapat' austrijskih umjetnika Christine Lederhaas i Johannesa Lederhaasa 21. i 22. kolovoza, najavljeno je u petak iz Rijeke 2020.

Festival 'TranziT promovira europske nezavisne izvedbene umjetnike i mala izvaninstitucionalna kazališta. Programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom, a održat će se u sklopu programa 'Kuhinja različitosti' Europske prijestolnice kulture, u organizaciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.

Radionica 'Glasan šapat' održavat će se u riječkoj Filodrammatici, a uključuje i javnu prezentaciju na Jadranskom trgu, 22. kolovoza, na kojoj će polaznici radionice predstaviti rezultate istraživanja neuobičajenih glasova, od jako tihih do jako glasnih.

Organizatori naglašavaju da 'vrištanje može biti oslobađajući čin, da može biti čin oblikovanja intenzivnog glasa u prostoru, čin emancipirajućeg glasnoga glasa koji izlazi iz svoje kutije tabua i pronalazi ugodna mjesta za sebe u tvojem tijelu i tvojem gradu.' Na radionici 'Glasan šapat' središte interesa će biti na rezonanciji glasa sudionika s drugim glasovima u prostoru, a sudionici će se osvrnuti na tijelo i unutrašnji precizan dijalog između napetosti i opuštanja.

Polaznici će potom izaći na ulice u potrazi za aranžmanima u javnom prostoru, 'kako bi uživali u glasnoći i istovremeno držali uši širom otvorene prema okruženju kroz koje se njihov glas probija.'

Umjetnica Christina Lederhaas istaknula je da je za nju vrištanje čin velikog napora. 'Zanima me kako kroz vježbanje sposobnosti slušanja jedno drugoga i prostora možemo raditi na lakoći ovoga čina. Također, zanima me preraspoređivati glasan glas u gradu i trasformirati ga izvan njegovih uobičajenih aranžmana između moći i nemoći,' navela je.

Festival TranziT bio je zamišljen kao višemjesečni program usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju. Pilot izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksi i jedna radionica, no, u okolnostima korona-krize program festivala reduciran je na jednu predstavu i jednu radionicu s javnom prezentacijom.

Festival uključuje i predstavu 'Dragocjeni biser' Ivane Peranić, koja tim radom nastavlja umjetničko istraživanje kompleksa sjećanja i implicitne memorije tijela kao temelja koreografsko-glumačke igre, započeto prije tri godine s plesnom predstavom 'Pod pozornicom.' Projekt festivala 'TranziT' provodi se uz financijsku potporu Rijeke 2020, Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.