EPK 2020

U Rijeci održan sastanak mreže EPK gradova

22.10.2019 u 17:57

Bionic
Reading

Čelnici projekata gradova koji su nosili ili će nositi titulu Europske prijestolnice kulture stigli su u utorak u Rijeku, gdje će na dvodnevnom sastanku mreže EPK gradova razmijeniti znanje i iskustva te razgovarati o izazovima s kojima se susreću, potvrdili su danas iz 'Rijeka 2020', tvrtke koja provodi projekt EPK

Sastanak mreže EPK gradova održava se dva puta na godinu u gradovima koji će sljedeće godine biti nositelji te titule, pa se nakon proljetnog sastanka u irskome gradu Galwayu, 50-ak izaslanika iz bivših i budućih EPK gradova sada sastaje u Rijeci.

Uz domaćine iz Rijeke 2020. na sastanak su došli predstavnici iz bivših prijestolnica kulture: Liverpoola i Stavangera 2008., Pečuha 2010., Turkua 2011., Maribora i Guimarãesa 2012., Marseillea 2013., Plzena i Monsa 2015. Wroclawa i San Sebastiána 2016., Aarhusa 2017. te Leeuwardena i Vallette 2018. godine.

Došli su i predstavnici gradova koji ove godine nose titulu EPK - Plovdiva i Matere, a na listi sudionika su i čelnici iz Novog Sada i Temišvara, koji će biti EPK 2021., Esch-sur-Alzette i Kaunasa 2022., Veszprema 2023, Tartua i Bodøa 2024. te Galwaya 2020, koji će uz Rijeku 2020. nositi titulu EPK.

'Ova neformalna mreža okuplja EPK gradove koji dijele iskustva i primjere dobre prakse, a iznimno je važna za umrežavanje. Gradu Rijeci je ovo također prilika za promociju svog EPK programa, kao i prilika pokazati kolegama način kako smo se pripremali za projekt koji je uspio promovirati vrijednosti koje i sama Rijeka zagovara - otvorenost, toleranciju i solidarnost', istaknula je direktorica partnerstva i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

Izaslanici će se prvog dana boravka u Rijeci upoznati s riječkim EPK programom i posjetit će izložbu 'D'Annunzijeva mučenica' u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Iz 'Rijeka 2020' podsjećaju da je, kao dio veće, kontinuirane izložbe 'Granice - između reda i kaosa', 'D'Annunzijeva mučenica' obilježila 100. godišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke te poslala jasnu poruku koja se suprostavlja povijesnome i suvremenom fašizmu.

Predviđen je i obilazak kompleksa Benčića, budućega kulturnog centra Art kvarta, te izložbe 'Mi nismo kao oni' u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, koja tematizira migracije, pojam stranog i drugog.

Drugog dana posjeta izaslanici će obići i deset Lungomare Art lokacija na Kvarneru, na kojima će niknuti 11 trajnih umjetničkih radova. Svi umjetnički radovi odnose se na posebnosti mjesta u kojima se postavljaju, a ideja vodilja je koncentrirati se na posebnost koja je važna lokalnoj zajednici i u određenoj mjeri povezuje baštinu i sadašnji trenutak.

Najavljene su i radionice o jačanju kapaciteta EPK gradova i stvaranju održivih suradnji te posjet Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

EPK Rijeka danas se predstavlja u Ljubljani. Cjelodnevni program uključuje razne aktivnosti i održava se na nekoliko gradskih lokacija u središtu grada.