UOČI VEČERAŠNJE PREMIJERE

U Puli predstavljen film o Diani Budisavljević i jednoj od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata

18.07.2019 u 15:57

Bionic
Reading

Ekipa dugo očekivanog filma Dane Budisavljević, 'Dnevnik Diane Budisavljević', predstavila se u četvrtak u Puli na konferenciji za novinare uoči večernje projekcije u Areni u sklopu 66. Pulskog filmskog festivala.

Kako je istaknula Dana Budisavljević, iako ona i Diana imaju gotovo isto ime, nisu u srodstvu a Dianin dnevnik nađen je tek nakon njene smrti i tada se doznalo sve o onome što je radila. Naime, s nekolicinom prijatelja pokrenula je riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od deset tisuća djece.

'Austrijsko porijeklo u jednom trenutku joj je išlo u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata do sad ostala neispričana', istaknula je Dana Budisavljević dodavši kako je deset godina radila na filmu.

'Tek 2004. godine je nađen Dianin dnevnik koji je otkrio što je ona radila, a za to nisu znali čak ni njeni bližnji', ustvrdila je Budisavljević koja je te povijesne događaje počela dublje istraživati 2010. godine, a na filmu je o događajima htjela progovoriti kroz spašenu djecu.

  • +3
Ekipa filma 'Dnevnik Diane Budisavljević' Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Povjesničar Silvestar Mileta istražujući za film intervjuirao je više od stotinu ljudi, uglavnom spašenu djecu, koju je pronašao na cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

'Mnogi od njih ni ne sjećaju se logora niti kako su bili spašeni iz njega s obzirom na to da su tada bili djeca i nisu ni shvaćali što se događa', rekao je Mileta napomenuvši da je kontaktirao 25 arhivskih institucija u zemlji i izvan nje te da je koristio i detektivske, novinarske te mnoge druge metode istraživanja, sve u pokušaju da ispričaju priču.

  • +6
Dnevnik Diane Budisavljević Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hulahop

Glumica Urša Raukar koja igra jednu od sporednih uloga naglasila je da joj je bila čast raditi na filmu ustvrdivši kako se radi o izuzetno važnom djelu.

Foršpan za film 'Dnevnik Diane Budisavljević' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

'Moramo se boriti protiv mržnje, isključivosti i imati snage biti ljudi, dati ruku slabijima', istaknula je između ostalog je rekla Raukar uputivši apel da Dnevnik Diane Budisavljević uđe u lektiru. Vilim Matula u filmu igra njemačkog časnika te je na konferenciji za novinare ustvrdio kako je već 'puno puno igrao takve uloge, ali nikad nije bio toliko siguran u to da ono što radi ima toliko smisla'.

'Ovaj film i priča o Diani Budisavljević bude nadu da ima još ljudi na ovom svijetu koji nisu otkriveni, a čine divne stvari', zaključio je Matula.