GALERIJA MAKINA

U Puli otvorena izložba 'One band. One Vision. Laibach Landscapes 96/19'

09.08.2019 u 23:17

Bionic
Reading

Sinoć je u prepunoj Galeriji Makina u Puli u 21h svečano otvorena izložba video radova „One band. One vision. Laibach Landscapes 96/19“ autora Saše Podgoršeka i kolektiva Komposter iza kojeg stoje slovenski umjetnici mlađe generacije Akaša Bojić i Luka Umek a čije se umjetničko djelovanje za grupu Laibach proteže kroz dulji niz godina

Prema riječima kustosice izložbe Paola Orlić koja se sinoć prigodno obratila publici, riječ je o ekskluzivnoj izložbi dugogodišnjih kreativnih suradnika i autora velikog dijela video sadržaja od glazbenih spotova i filmova do projekcija koji čine integralni dio pomno umjetnički elaboriranih multimedijalnih nastupa najkontroverznijeg kulturološkog fenomena s područja bivše Jugoslavije. Naime, predstavljenom selekcijom od 17 video radova upravo je sinoć iz Pule kao nulte postaje, inauguriran simbolični početak veće i obimne kampanje obilježavanja 40 godina kontinuiranog djelovanja umjetničkog kolektiva Laibach.

Iako pulska izložba koja u skladu s manifestnim djelovanjem Laibacha kao kolektiva, u naslovu ističe kategoriju jedinstva u smislu unificiranosti izraza grupe umjetnika u zajedničkoj viziji, treba napomenuti da je riječ o prvom takvom autorski potpisanom istupanju troje slovenskih umjetnika odgovornih za iznimne vizualne doživljaje glasovitih nastupa grupe Laibach.

Njihova umjetnička kolaboracija, prema riječima jednog od utemeljitelja i 4 člana Laibacha- Ivana Novaka koji je svojim prisustvom i izborom glazbe uveličao sinoćnji pulski događaj, počiva na potpunom umjetničkom povjerenju i kreativnoj slobodi.

Izložba „One band. One vision. Laibach Landscapes 96/19“ Saše Podgoršeka i kolektiva Komposter u Galeriji Makina ostaje otvorena do 29. rujna 2019.