U REŽIJI MARIA KOVAČA

U osječkom HNK-u premijerno prikazan 'Trenk, iliti divji baron'

25.09.2020 u 22:51

Bionic
Reading

Prva ovosezonska dramska premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) pučki igrokaz s pjevanjem i mudroslovljem 'Trenk iliti divji baron', izvedena je u tome kazalištu

Po tekstu Borisa Senkera, Tahira Mujičića i Nine Škrabe, predstavu je režirao Mario Kovač, koji podsjeća kako su pripreme za predstavu počele s velikom tragedijom – smrću glumca Aleksandra Bogdanovića, ali su, unatoč tome i okolnostima koje je donijela pandemija koronavirusa, uspjeli završiti predstavu.

Dogodila se i pandemija, ali kazalište je našlo potrebnu energiju i pozitivne priče počele su nadjačavati tamne oblake, ocijenio je Kovač dodavši kako osječki HNK ulazi s velikim entuzijazmom, ne samo u ovu premijeru, nego u cijelu kazališnu sezonu.

  • +8
Ansambl osječkog HNK premijerno izveo prvu dramsku premijeru u 114. sezoni Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ravnateljica drame osječkog HNK-a Petra Blašković kaže kako je tekst za predstavu nastao 1984. godine, upravo za potrebe ovoga kazališta, a sada se na scenu te kazališne kuće, vraća 'u novom ruhu i osebujnoj interpretaciji', pa vjeruje da će publika uživati u predstavi, na koju se čeka još od ožujka.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Vladimir Tintor, Ljubiša Milišić, Anita Schmidt, Miroslav Čabraja, Antonija Pintarić, Sandra Lončarić, Ivana Soldo-Čabraja, Selma Mehić, Aljoša Čepl te baletni ansambl osječkog HNK-a.

Dramaturginja predstave je Ana Prolić, scenograf Davor Prah, kostimografkinja Nikolina Miletić, koreograf Branko Banković, a autor glazbe je Tomislav Babić.

Zbog pandemije koronavirusa, prema naputcima županijskog Stožera civilne zaštite, napravljen je poseban raspored sjedenja u gledalištu, pa je zbog nužnog održavanja distance broj mjesta u gledalištu, s punog kapaciteta od 413 smanjen na 165. 

Predstava je održana i uz ostale epidemiološke mjere, dezinfekciju ruku i obuće na ulazu, nošenje zaštitnih maski u gledalištu, te evidenciju svih gostiju.