Noć hrvatskog filma

U osam hrvatskih gradova bit će održan besplatni filmski maraton

20.10.2019 u 09:55

Bionic
Reading

'Noć hrvatskog filma i novih medija', besplatni maraton ponajboljeg iz hrvatske kinematografije, ove godine će se održati u petak, 25. listopada, u osam hrvatskih gradova i pet država

Šesto izdanje tog projekta kojim se promiče hrvatski film u jednoj će večeri, od 18 sati do 2 sata ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova, od dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma do dokumentaraca te kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Noć će se održati u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Koprivnici, Dubrovniku i Vukovaru, te u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), Bosni i Hercegovini (Mostar), Srbiji (Subotica) i Italiji (Milano).

Službeno će ju otvoriti koncert 'Melodije velikog ekrana’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema.

Izvest će popularne skladbe iz bezvremenskih hrvatskih filmova, 'Vlaka u snijegu', 'Putovanja na mjesto nesreće', 'Servantesa iz Malog Mista', 'Tko pjeva zlo ne misli', 'Ne daj se Floki'.

Za svaki grad uključen u projekt umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić sastavila je poseban filmski program, uz pomoć stručnih suradnika, od kojih je Boško Picula selektor za igrani film, a Tomislav Gregl za animirani film.

Nova epizoda legendarnog Profesora Baltazara

Prvi put na velikom kino platnu u kinu Kaptol Boutique Cinema, nakon nedavne premijere na Zrinjevcu, zagrebačka publika imati će priliku pogledati sasvim novu epizodu Profesora Baltazara, pod naslovom "Augustova treća sreća", snimljenu u čast 50. godišnjice nastanka serijala o legendarnom animiranom liku.

Nova epizoda snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode, a sedmominutni animirani film režirao je koautor originalnog serijala Profesor Baltazar, Boris Kolar.

Iz programa se ističe i češki film koji je sniman u Hrvatskoj, 'A život teče dalje', u kojemu su glavne uloge imale ondašnje domaće zvijezde, Ita Rina i Zvonimir Rogoz. Film je sniman u Splitu, Solinu, Šibeniku, Trogiru, Visu i najviše u Komiži, a prikazan je na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1936. godine.

U spomen na nedavno preminulog redatelja i animatora Milana Blažekovića, nazivanog i hrvatskim Disneyjem, prikazat će se tri njegova restaurirana animirana filma iz Zagreb filma, 'Čovjek koji je morao pjevati', 'Kolekcionar' i 'Ples gorila', te tri novo restaurirana filma A. Marksa i V. Jutriše, 'Bijeli osvetnik', 'Mora' i 'Opsesija'.

Najmlađa publika moći će pogledati Blažekovićeve popularne filmove 'Čudesna šuma' i 'Čudnovate zgode Šegrta Hlapića' te digitalno restauriran klasik 'Vuk samotnjak' Obrada Gluščevića, kao i novija hrvatska filmska ostvarenja za djecu, 'Moj Dida je pao s Marsa', 'Duh u močvari' i 'Šegrt Hlapić'.

Pola stoljeća klasika velikih hrvatskih redatelja

Pola stoljeća od 1969. – godine klasika velikih hrvatskih redatelja, naziv je ovogodišnjeg igranog programa, koji uključuje pet kultnih ostvarenja snimljenih prije točno 50 godina, 'Bitku na Neretvi' Veljka Bulajića, 'Događaj' Vatroslava Mimice, 'Kad čuješ zvona' Antuna Vrdoljaka," Lisice" Krste Papića, 'Nedjelju' Lordana Zafranovića.

Noć hrvatskog filma predstavlja i mlade nade - najmlađi redatelj ove je godine 21-godišnji Svebor Mihael Jelić i autor je filma 'Zagrebački ekvinocij', filma o kulturi, generaciji i noćnom životu.

Na filmu je radilo stotinjak mladih ljudi, u dobi od 16 do 25 godina, a u sporednim ulogama bili su Ksenija Marinković, Goran Grgić, Ozren Grabarić.

Mladi redatelji bit će prisutni i kroz kratki igrani film - 'Naopako' (Filip Zadro), 'Predmeti koji tonu' (Filip Peruzović), 'Antikvarijat' ( Silvio Mirošničenko), 'Lovebox' (Ivan Turković – Krnjak), 'Sahrana' (Tin Meze), 'Bila soba' (Mladen Stanić).

Prikazat će se i izbor novih domaćih filmova – od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera - 'F20' Arsena Antona Ostojića, psihološki triler nove generacije glumaca; 'Sam samcat' Bobe Jelčića, obiteljska i intimistička drama, te 'Za ona dobra stara vremena' Eduarda Galića.

U tom filmu o izgubljenoj generaciji uhvaćenoj na prijelazu iz socijalizma u kapitalizam, koji obrađuje uvijek aktualnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom, Ivo Gregurević odigrao je svoju posljednju filmsku ulogu.

Novi dokumentarci i novi mediji

Uvršteni dokumentarci se većinom bave teškim ljudskim sudbinama, 'Na kraju tame' (Ranko Pauković), film o jednoj od posljednjih rudarki u Brezi, u 'Susjedima' redatelj Tomislav Žaja bavi se ljudima s mentalnim bolestima koji napuštaju instituciju, dok film 'Doplovit će Rex' (Josip Lukić) prati mladu ženu s djecom koja odlazi na šestomjesečni rad na kruzeru gdje je zaposlena kao glavna domaćica.

Novi mediji donose nam iznimno film 'Toranj' Silvestra Kolbasa, koji preispituje na koji se način društvene i ekonomske promjene odražavaju na sve nas, dok Damir Očko, nastavljajući se na raniji film Spring usredotočuje na umjetnikovo zanimanje za jezik, tijelo i njegov odnos sa socio-političkim kontekstom fizičkog prisustva.

'Film bez filma' Dalibora Martinisa ipak je film, a okolnosti koje su onemogućile prikazivanje filma 'Z1 ,0339', te dovele njegovog autora u koliko neugodnu, toliko i žalosnu situaciju, sada postaju njegov strukturalni dio, najavljeno je.

Po riječima Irene Škorić, umjetničke voditeljice projekta, misao vodilja programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 25. listopada već i taj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja i upravo zato ulaz je slobodan.