PREMIJERA EVANĐELJA

U operi Pippa Delbona nastupit će sva tri ansambla zagrebačkog HNK

30.11.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Pippo Delbono, glumac, redatelj te jedan od najistaknutijih talijanskih suvremenih kazališnih umjetnika, postavlja svoj najnoviji kazališni autorski rad u Hrvatskome narodnom kazalištu. Riječ je o suvremenoj operi Evanđelje koja će biti praizvedena 11. prosinca u Zagrebu. Osim kazališne skupine Pippe Delbona, u projektu sudjeluju članovi svih triju ansambala HNK-a – glumci, plesači, orkestar i zbor - a Evanđelje će u formi suvremene opere biti izvedeno isključivo u Zagrebu, navode u priopćenju pristiglom iz HNK

Pippo Delbono Evanđelje je kreirao, osim uz članove svoje kazališne skupine, uz desetak hrvatskih glumaca i plesača koji, uz svoje profesionalno iskustvo, predstavljaju i svoje živote obilježene traumatičnim ratnim događanjima. Riječ je o poetičnoj izvedbi s melodramskim elementima i autentičnim senzibilitetom Delbona, uz originalnu glazbu renomiranog skladatelja Enza Avitabilea, u kojima ukazuje na one obespravljene i drugačije, ovaj puta u jeku aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji bježeći od ratova tragaju za skloništem na Starom kontinentu. Koristeći 'Evanđelje' kao predložak, Delbono progovara o suvremenom društvu.

U Evanđelju nastupaju Zrinka Cvitešić, Gianluca Ballarè, Bobò, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Mario Intruglio, Franjo Kuhar, Nelson Lariccia, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Pepe Robledo, Grazia Spinella, Nicolae Vasc, Nina Violić, Mirta Zečević i Danijela Zobunđija.

Evanđelje je autorski projekt koji će rezultirati različitim i drugačijim kazališnim formatima. Prvi korak toga procesa uključivat će djelomice sva tri ansambla zagrebačkoga HNK koji će zajedno izvesti suvremenu operu. Nakon praizvedbe u Zagrebu, Evanđelje će naredne ogodine biti izvedeno u talijanskom Teatru Comunale u Bologni te Théâtru de Liege u Belgiji. Svaki korak te nove kazališne produkcije bit će popraćen snimanjem Delbonova novog filma Evanđelje, švicarsko-talijansko-francusko-belgijske filmske produkcije, javljaju iz HNK.

Ovaj međunarodni kazališni projekt nastaje u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Emilia Romagna Teatro Fondazione, te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege. Projekt nastaje u suradnji s Cinémathèque Suisse iz Lausanne i Teatro Comunale iz Bologne.