DOPRINOS TOLERANCIJI

U Opatiji otvoren Bejahad 2010.

25.08.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Jedanaestu po redu židovsku kulturnu scenu Bejahad, četvrtu u Opatiji, u ime predsjednika Republike otvorila je njegova povjerenica za civilno društvo i ljudska prava Ankica Marinović

U opatijskom hotelu Adriatic otvorena je jedanaesta po redu godišnja židovska kulturna scena Bejahad (što na hebrejskome znači 'zajedno'), četvrta koja se odvija u Opatiji. Pozdravljajući goste, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmović istaknuo je Bejahad kao model raznolikosti koji obogaćuje ne samo Opatijce i goste toga kraja, već služi kao škola života.

Direktor i spiritus movens Bejahada, Vladimir Šalamon, najavljuje bogat program kroz sedam dana prezentacija, tribina, izložbi, koncerata i filmova, kao i potrebu da se nakon prvog desetljeća Bejahad 'europeizira'. To se već događa na ovogodišnjoj manifestaciji, na kojoj gostuje pedesetak talijanskih Židova, a koji će imati svoj dan, u četvrtak, kada će se, između ostalog, govoriti o znamenitim talijanskim Židovima. Dr. Šalamon ističe potrebu jačanja suradnje, partnerstva i prijateljstva među Židovima iz Hrvatske, bivše Jugoslavije i zemalja EU-a. Paralelno s Bejahadom, dr. Šalamon je najavio i tzv. Bejahad mladih koji okuplja pedesetak mladih Židova iz bivše Jugoslavije s vlastitim programom.

Otvarajući manifestaciju u ime predsjednika Ive Josipovića, Marinović je istakla važan doprinos Bejahada razvoju multikulturalnosti i senzibiliziranosti hrvatske javnosti za dijalog i toleranciju, za sposobnost dijaloga i uvažavanja tuđeg, u ovom slučaju židovskog, kao dijela hrvatskog identiteta i naše kulturne baštine.

Svečanost otvaranja je uveličana kratkim nastupom pijanista Davida Gazarova, koji svoj cjelovečernji nastup ima u srijedu, te emitiranjem filma o prošlogodišnjem, desetom Bejahadu.