47 dana programa

U nedjelju se svečano otvaraju 73. Dubrovačke ljetne igre

10.07.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u nedjelju navečer svečano će biti otvorene 73. Dubrovačke ljetne igre

Ceremoniju režira Aida Bukvić, prema scenariju koji potpisuje s dramaturginjom Marijanom Fumić, a na Igrama će se do 25. kolovoza u 47 dana na gotovo dvadeset scenskih i ambijentalnih lokacija približno biti izvedeno više od šezdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta, sopranistica Kristina Kolar, Akademski zbor Pro Musica, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, Zbor Blasius i Folklorni ansambl Linđo uz Festivalski dramski ansambl kojem će se pridružiti studenti glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

U dramskom programu festivala naći će se i dvije premijere: 'Ljubovnici' u režiji Aleksandra Švabića i 'Krvava svadba' F. G. Lorce u režiji Franke Perković Gamulin. Reprizno će biti prikazane predstave 'Hamlet', 'Glava lava' i 'Mara i Kata'. Zagrebački HNK gostovat će s predstavom 'Genijalna prijateljica' u režiji Marine Pejnović.

Studentski teatar Lero nastupit će s predstavom 'Perivoj od gospođa' redatelja Davora Mojaša, dok su za najmlađe namijenjene predstave 'Priča o kotaču', 'Kraljevna na zrnu graška' i 'Čudesna šuma'.

U glazbenom program festivala nastupit će, između ostalih, Cory Henry, Arnab Bhattacharya, Nuria Rial i Fahmi Alqhai s ansamblom Accademia del Piacere, Fazil Say, Roman Simović, Vadym Kholodenko, Alena Baeva, Miloš Karadaglić, vokalni ansambl Antiphonus, Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Dawida Runtza s Lucijom Stilinović i Veronikom Ćiković, Komorni zbor DSO-a pod ravnanjem Ivana Huta s Franjom Bilićem i Lovrom Merčepom, Lovro Pogorelić te Zagrebački kvartet sa Žarkom Perišićem i Milanom Miloševićem.

Jedinstveni glazbeni program 'Dubrovnik na glazbenoj hridi' okupit će dubrovačke glazbenike pod ravnanjem Tomislava Fačinija, uz nastupe Đive Franetović Kušelj i Dubravke Šeparović Mušović.

Uz nastupe FA Linđo, plesni dio programa donosi balet 'Ponos i predrasude' u koreografiji i režiji Lea Mujića i izvedbi Baleta zagrebačkog HNK, kao i suvremenu plesnu predstavu 'Revel Revel' španjolske koreografkinje Roser López Espinose u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

U popratnom programu, između ostaloga, održat će se izložbe Izvora Pende i Livija Badurine, a bit će premijerno prikazan dokumentarni film HRT-a 'Vrijeme Aretejsko'. Program 'Iza scene' predstavit će skladatelje Adriana Halimija i Ninu Perović.

Festival će pred Katedralom 25. kolovoza zatvoriti opera gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića uz Nadine Sierru i Filipa Filipovića.

Prema financijskom planu, proračun 73. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 9,8 milijuna kuna.