ZA AKTIVNU UMJETNOST

U MSU-u otvorene dvije izložbe

15.04.2011 u 09:39

Bionic
Reading

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorene su dvije izložbe: 'Arhitektura za humaniji svijet - Jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera za Expo 58.' te izložba pod nazivom 'Za aktivnu umjetnost - Nove tendencije pedeset godina poslije (1961.-1973.)'

Autorica izložbe o paviljonu Vjenceslava Richtera za Expo 58., povjesničarka umjetnosti Jasna Galjer istaknula je važnost tog Richterovog djela koje je bilo pokazano na svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. godine i svrstano među deset najboljih paviljona. Izložba je rađena prema sačuvanoj dokumentaciji od prvog raspisanog natječaja do realizacije projekta.

Po riječima Jasne Galjer, Richter se istaknuo kao vrsni urbanist, dizajner, grafički umjetnik, koji je uvijek bio u središtu zbivanja i daleko ispred svog vremena, jedan od onih, rekla je, koji je svojim djelima znao pomicati granice između medija.

Izložba 'Za aktivnu umjetnost - Nove tendencije pedeset godina poslije (1961.1973.)' priređena je u povodu obljetnice osnutka međunarodnog pokreta Nove tendencije, okupljenog oko ondašnje Galerije suvremene umjetnosti, danas Muzeja suvremene umjetnosti.

Izložba je podijeljena na pet manjih, koje su su bile priređivane u razdoblju od 1961. do 1973. Na njoj su predstavljena djela domaćih i inozemnih autora, među kojima su Picelj, Richter, Dobrović, Knifer, Srnec, Kristl, te od inozemnim Alviani, Soto, Morellet i drugi.

Izložba koju je radio autorski tim na čelu s Ivanom Janković predstavila je 200 djela naših i svjetskih umjetnika a riječ je o slikama, kipovima, objektima, ambijentima, dokumentaciji, fotografijama i plakatima.

Namjera je te izložbe okupiti ponovno relevantne stručnjake koji će razmijeniti mišljenja o idejama i temama koje su zaokupljale pripadnike Novih tendencija i njihov utjecaj na današnju umjetničku praksu.

Pet izložbi novih tendencija ujedinjene na izložbi 'Za aktivnu umjetnost' zabilježene su i u ondašnjem časopisu Bit International.

Izložbu je u ime gradonačelnika Bandića otvorila Biserka Butković iz Gradskog ureda za kulturu. Uz izložbu bit će organizirana brojna predavanja, okrugli stolovi, tribine, izložbe i radionice što ih priprema autorski tim koji je i realizirao izložbu.

O važnosti izložaba govorila je i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) Snježana Pintarić.

Okrugli stol 'O Novim tendencijama' bit će održan 15. travnja.