CIKLUS SINTART

U MSU-u otvorena izložba 'Ištvan Išt Huzjan: Od odozgo do odozdo'

21.01.2021 u 23:17

Bionic
Reading

Priča o legendarnom zagrebačkom vatrogascu Matiji Juričiću Katedralcu osnova je umjetničkog rada Ištvana Išt Huzjana kojim umjetnik istražuje vlastitu obiteljsku povijest promatrajući je ne samo u osobnom nego i u simboličnom pogledu

U obiteljskoj povijesti Ištvana Išt Huzjana sačuvana je priča o slavnom Katedralcu, davnom rođaku koji je ostvario svoj životni san da postane vatrogasac i pomaže ljudima. Tridesetih godina prošlog stoljeća nezaposleni stolar Matija Juričić, kako bi pokazao svoju izvrsnu fizičku spremu i spretnost, popeo se na toranj zagrebačke katedrale i izvodio akrobacije. No, zbog jakog vjetra Juričić se nije mogao zadržati na tornju dva sata kako je planirao i ubrzo nakon nekoliko izvedenih figura počeo se spuštati. Njegov silazak popraćen je velikim pljeskom okupljenog mnoštva građana, međutim on je u pratnji redarstvenika odveden u policijsku postaju da bi nakon kratkog vremena bio zaposlen na preporuku kao vatrogasac.

Posljednje dvije godine Ištvan Išt Huzjan pripremao je umjetnički projekt u kojem je namjeravao izvesti Juričićeve „skuplture“, no 2020., kada se trebala dogoditi izvedba Huzjanova performansa, sve se počelo mijenjati pod utjecajem širenja epidemije bolesti COVID-19, a sve se dodatno promijenilo kada je u ožujku Zagreb pogodio katastrofalan potres.

Otvorenje izložbe "Ištvan Išt Huzjan: Od odozgo do odozdo" Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Huzjanov umjetnički rad u tim novim okolnostima počeo se mijenjati, reagirajući na posljedice kaotične svakodnevice u kojoj su se gotovo preko noći promijenile sudbine ljudi. Umjetnik je u središte interesa postavio instituciju – Zbirku Richter i ljude koji su na različite načine povezani s ovim prostorom. Umjetnički projekt naslovljen Od odozgo do odozdo sastoji se od performansa u kojem su na poziv autora i kustosice Zbirke Richter sudjelovali umjetnici, studenti i suradnici, koji su kratko vrijeme proveli zajedno na krovu Zbirke Richter.