KONCERTI, POEZIJA I FILM

U Mjesecu frankofonije 150 događanja u 11 hrvatskih gradova

04.03.2019 u 11:06

Bionic
Reading

U ožujku, Mjesecu frankofonije, u 11 hrvatskih gradova sprema se 150 događanja za frankofone i frankofile, među njima koncerata, poetskih performansa i filmskih projekcija

Već 5. ožujka program počinje u Klubu Sax, glazbenim izletom u Akadiju, u sklopu kojega će se u 19.30 predstaviti dvojica tamošnjih glazbenika, Pierre Guitard i Menoncle Jason. Koncert organizira Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj. Glazbeni program Mjeseca frankofonije čini i turneja rock-grupe Jall aux Yeux čiji su tekstovi na francuskome jeziku ispunjeni referencama na umjetničke figure poput Djanga Reinhardta, Alberta Camusa i mnogih drugih. Mađarski kulturni institut nudi koncert Görög Sisters, klavirskoga dua koji izvodi francuske i mađarske skladatelje.

U sklopu književnog programa, na festivalu Goranovo proljeće predstavit će se pet frankofonskih pjesnika, Laurence Vielle (Belgija), Florence Pazzottu, Lou Raoul i Jean-Pascal Dubost (Francuska) i Baptiste Gaillard (Švicarska). Na Međunarodni dan Frankofonije, 20. ožujka, u Francuskom institutu u Zagrebu, organizirat će se i poetski performans na kojemu će se, prema najavi, poezija pozvati na ulicu. Gimnazijalci iz Zagreba čitat će pjesme nastale na radionicama pjesnikinje Lou Raoul, a ona i ostalih četvero pjesnika gostovat će i na okruglom stolu. Poezija će zatim u okviru festivala Goranovo proljeće putovati od Gorskoga kotara do Istre, a gostujući pjesnici će ponuditi radionice pisanja, susrete i čitanja u Rijeci, Splitu i Zadru.

Filmski program odvijat će se u Kinu Tuškanac, u kojemu će se od 25. do 27. ožujka prikazivati filmovi na temu mladih, 'Igre ljubavi i slučaja' Abdellatifa Kechichea (Francuska, 2004.), nagrađen s četiri Césara 2005., 'Razred' Laurenta Canteta (Francuska, 2008.), dobitnik Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu 2008., 'Božji konji' Nabila Ayoucha (Maroko, 2012.), nagrađen na 12 festivala, uključujući festival u Cannesu, 'Sestre' Ursule Meier (Švicarska, 2012.) dobitnik Srebrnoga medvjeda na festivalu Berlinale 2012., 'Matura' Cristiana Mungiua (Rumunjska, 2016.), koji je osvojio nagradu za režiju na Festivalu u Cannesu 2016., dok će belgijski film biti predstavljen djelom braće Jean-Pierrea i Luca Dardennea.

Francuske alijanse u Hrvatskoj ponudit će ovu selekciju u Splitu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku i obogatiti ju i drugim francuskim filmovima.

Na putovanju frankofonskim područjima organizirani su i dani 'otvorenih vrata' Campusa Francea u Francuskom institutu i u Međunarodnoj francuskoj školi u Zagrebu.

Manifestaciju su pripremili veleposlanstva frankofonskih zemalja i članica Frankofonije u Hrvatskoj (Belgija, Kanada, Francuska, Rumunjska, Kraljevina Maroko, Švicarska).