HOMOFOBNI NA LITERATURU

U Ljubljani maskirani i s bakljama upali na večer gay književnosti

26.06.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Gay aktivista Mitju Blažiča pretukla je u ljubljanskom kafiću skupina zamaskiranih napadača koji su upali na književnu večer lezbijske i gay književnosti

U sklopu 'Parade ponosa 2009' u Ljubljani, održana je u četvrtak u kafiću Café Open književna večer Urške Sterle, prozaistice, prevoditeljice i LGBTIQ aktivistice te Iztoka Majheniča, autora gay romana. Napali su Blažiča, koji je završio na hitnoj s posjekotinama glave i opeklinama po vratu. Opekline su nastale od gorućih baklji što su ih zamaskirani napadači htjeli ubaciti u kafić. Jednu su uspjeli ubaciti, no ubrzo su se razbježali, prenosi slovenski portal vest.si.

Spisateljica Urška Sterle za Pop TV o nemilom događaju rekla je da je riječ o posljedici govora mržnje koji su neki sijali po Sloveniji. 'Posljedice trpimo mi, i to krvave', rekla je.

Policija ispituje slučaj, a reagirali su tamošnji intelektualci iz udruge Liberalna akademija. Pozvali su u petak sve političke stranke da se distanciraju od sinoćnjeg napada skupine maskiranih osoba na sudionike jedne literarne večeri, na kojoj su nastupali gay-aktivisti i pripadnici udruga za zaštitu spolne različitosti.

'Apeliramo na javnost i političke stranke da se jasnije distanciraju od brutalne akcije ekstremističkih skupina te pozivamo na širu raspravu o društvenoj netoleranciji, ksenofobiji i homofobiji', navela je LA u priopćenju za javnost u kojemu osuđuje incident za koji kaže da na svojevrstan način odražava prilike u društvu. LA također tvrdi da nije riječ o izoliranu slučaju i da su napad 'brižljivo pripremile' desno orijentirane skupine.

Kako su prenijeli slovenski mediji, osam maskiranih muškaraca upalo je u četvrtak navečer u ljubljanski lokal.

'Parada ponosa' u Ljubljani odvija se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zorana Jankoviča i ministarstva vanjskih poslova.

Još fotografija pogledajte na stranici Airbeletrina