stjepan šandrk i daniele fortuna

U Laubi umjetnici koji ne odustaju od tradicionalnog kiparstva i slikarstva

28.09.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Izložba 'Sinteza tradicije i suvremenosti' dvojice mladih i već afirmiranih likovnih umjetnika, hrvatskog slikara Stjepana Šandrka i talijanskog kipara Danielea Fortune, otvara se 28. rujna u Laubi - kući za ljude i umjetnost

Ostvarena u suradnji s nezavisnom kustosicom Frankicom Mitrović Mihić i talijanskom galerijom WinArts, izložba nastavlja niz projekata Laube kojima je cilj ojačati međunarodnu suradnju galerija i likovnih umjetnika. 

Iz te zagrebačke galerije ističu kako oba umjetnika koja će se predstaviti na izložbi u svom likovnom izražavanju ostaju vjerni tradicionalnom umjetničkom nasljeđu.  

'Od prošlog stoljeća naovamo među likovnim umjetnicima sve je popularnija upotreba novih umjetničkih postupaka i praksi poput performansa, instalacija, video-arta što je i utjecalo na redukciju i pomanjkanje interesa za slikarstvom i skulpturom kao tradicionalnim medijima likovnog izražavanja, no Šandrk i Fortuna rehabilitiraju interes za tradicionalne vrijednosti i tradicionalne medijske postupke temeljeći svoju likovnu morfologiju upravo na njima, ali posve na suvremen i osoban način', napominje se u najavi izložbe. 

Stjepan Šandrk (1984., Osijek) diplomirao je 2006. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i doktorirao studij slikarstva. Boravio je na nekoliko umjetničkih rezidencija, te izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a djela mu se nalaze u brojnim galerijama te privatnim i korporacijskim umjetničkim zbirkama.  

Umjetnik prepoznatljiv po realističnom slikarstvu i prizorima iz svijeta umjetnosti predstavit će se na izložbi u Laubi svojim posljednjim ciklusom 'Spektakl', radovima s kolorističkim kompozicijama koje nastaju posredstvom fotografiranih prizora publike u izlagačkim prostorima raznih muzeja i galerija. 

'Njegovi radovi zapravo su spoj tradicionalnog tretiranja slike – u onom tehničkom, metierskom smislu - i izrazito svježe i suvremene tematike', stoji u najavi. 

Hrvatskoj publici prvi put će se predstaviti skulpture kipara Danielea Fortune (1981., Milano), koji je nakon diplome na Europskom fakultetu za dizajn i modu u Milanu preselio u Irsku, gdje studira umjetnost.

Ondje je, prije povratka u Italiju, u prirodi pronašao inspiraciju za novi način svog likovnog izražavanja i skulpture koje radi u drvu. Djela su mu odraz intimnih osjećaja i preokupacija, a zastupljena su u brojnim zbirkama i galerijama.

Izložba dvojice umjetnika će biti otvorena do 12. listopada.