plodna suradnja

U Kini održan Forum o kulturnoj suradnji: Evo što je rekla ministrica Nina Obuljen

01.10.2017 u 10:21

Bionic
Reading

Treći forum o kulturnoj suradnji članica mehanizma 16+1, koji čine 16 zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe te Kina, održao se od krajem rujna u Hangzhou, jednom od ‘najzelenijih’ gradova u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta i domaćinu prošlogodišnjeg summita G20.

Na njemu je sudjelovala i hrvatska delegacija na čelu s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek koja se, tijekom svog prvog boravka u Kini na toj dužnosti, susrela sa svojim kineskim kolegom i domaćinom Luom Shugangom.

Tijekom njihova ministarskog sastanka dvojac je razgovarao u suradnji dviju zemalja u okviru spomenutog mehanizma te bilateralnoj suradnji Hrvatske i Kine koja traje već 25 godina.

Lou je pohvalio sudjelovanje Hrvatske u navedenom mehanizmu opisujući je kao jednu od boljih i dinamičnijih sudionica te stavljajući naglasak i na mogućnosti koje nudi najveća kineska međunarodna inicijativa ‘Pojas i put’.

Tom je prilikom pozvao hrvatsku stranu da se aktivnije uključi u mrežu te inicijative koja uključuje razmjene između muzeja, knjižara i kazališta, posebice zbog toga što je iduće godine u planu održavanje niza kulturnih aktivnosti.

Između ostalog forum suradnje je u sektoru umjetnosti, izdavaštva i knjižarstva, jazza i suvremenog plesa uz posjete Hrvatskoj kineskih djelatnika u kulturi i raznih umjetnika.

Hrvatski jazz na Putu svile

Dobar primjer razmjena u sektoru kulture, napose glazbe, bilo je i nedavno gostovanje Elvis Stanić Groupa u Xi’anu. Ta skupina je naime, na inicijativu udruge Liburnia Jazz, odabrana da sudjeluje u Kulturnoj sezoni 16+1 za 2017. kao predstavnik hrvatske glazbene umjetnosti.

Radi se o projektu koji su zajedno organizirali kinesko Ministarstvo kulture, centralna vlada te Odjel za kulturu pokrajine Sha’anxi. Hrvatski glazbenik Elvis Stanić je zajedno s vokalisticom Meri Trošelj, bubnjarom Tončijem Grabušićem, klavijaturistom Ivanom Popeskićem i basistom Damirom Grbcom održao tri nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama te kineske pokrajine - Guangdian Grand Theatre, Xi’an Concert Hall i Simfonijskoj dvorani glazbenog konzervatorija u Xi’anu.

Osim toga, ovoj hrvatskoj skupini ukazana je velika čast jer su također odabrani, između velikog broja međunarodnih umjetnika, da nastupe na svečanom otvaranju Četvrtog umjetničkoj festivala Puta svile.

Elvis Stanić Group su tom prilikom izveli tradicionalnu hrvatsku skladbu ‘Balun’ u originalnoj autorskoj jazz obradi, a za vrijeme izvedbe na velikom videozidu prikazivali su se promotivni isječci o Hrvatskoj koji su napravljeni u suradnji s HTZ-om.

U Kinu uskoro dolaze i Tamara Obrovac te Putokazi koji će nastupiti na Glazbenom festivalu mehanizma 16+1 koji se svečano otvara 1. listopada na Dan državnosti NR Kine. On će se održati u gradu Jinchengu u kineskoj pokrajini Shanxi te će trajati četiri dana.

Fokus na kulturne i kreativne industrije

No, susreti u sklopu foruma u Hangzhou bili su usmjereni na moguće oblike buduće suradnje ne samo s Kinom, nego i sa zemljama koje sudjeluju u radu mehanizma 16 plus 1.

‘Sastanak s kineskim ministrom kulture bio je vrlo sadržajan i konstruktivan za buduću suradnju u sklopu koje se svakako može napraviti iskorak prema suradnji u prevođenju, općenito izdavaštvu s naglaskom na ono za djecu i mlade, pa kreativne industrije odnosno arhitekte i dizajnere od kojih već neki, poput Ivane Franke, rade na projektima s Kinom. Razmjena se planira u svim područjima, a posebice smo se dotakli filmske i televizijske koprodukcije te općenito zaštite kulturne baštine,’ istaknula je nakon foruma ministrica Obuljen Koržinek.

Osim sastanka sa svojim kineskim domaćinom, ona se na marginama sastanka susrela i s predstavnicima iz ostalih delegacija. Između ostalog, na sastanku s kolegama iz Poljske bilo je riječ o tome kako će Hrvatska predstaviti svoju baštinu i sektor kulture tijekom 2020. kada bude predsjedavala Europskom unijom.

Osim toga, novi makedonski ministar kulture Robert Alagjozovski se prilikom susreta s Obuljen Koržinek zahvalio Hrvatskoj na podršci prilikom osnivanja kulturnog centra u toj zemlji u sklopu inicijative 16+1.

‘Priliku za jačanje suradnje vidimo i u činjenici što će se u Hrvatskoj dogodine otvoriti centar za malo i srednje poduzetništvo spomenute suradničke platforme te su se ministri složili da se posebna pozornost treba posvetiti rastućim kulturnim i kreativnim industrijama koje se uglavnom i razvijaju kroz malo i srednje poduzetništvo,’ dodala je Obuljen koja je također iskoristila susret sa svojim kineskim kolegom da delegaciju iz najmnogoljudnije zemlje svijeta pozove u posjet Hrvatskoj u cilju razmjene iskustava u području zaštite kulturne baštine.

Forum o kulturnoj suradnji između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe završio je potpisivanjem Deklaracije iz Hangzhoua o kulturnoj suradnji (2018.-2019.).