podni mozaik

U Jeruzalemu otkopali arheološko čudo staro 1500 godina

24.08.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Podni mozaik s grčkim natpisom, star 1500 godina, otkriven je tijekom postavljanja komunikacijskih kablova u jeruzalemskom Starom gradu, a radi se o rijetkom otkriću antičkog artefakta i povijesnog dokumenta u jednom

Natpis citira bizantskog cara Justinijana iz 6. stoljeća i opata Konstantina iz crkve koju je car osnovao u Jeruzalemu. Arheolozi vjeruju da će im ovo otkriće pomoći da dobiju bolji uvid u Justinijanove građevinske projekte u Jeruzalemu. 

Natpis glasi: "Najpobožniji rimski car Flavije Justinijan i bogoljubivi svećenik i opat Konstantin podigli su ovu zgradu u kojoj je postavljen (mozaik) tijekom 14. indikcije".

Mozaik u Jeruzalemu Izvor: Reuters / Autor: RONEN ZVULUN

Indikcija je onovremena metoda računanja godina koja je korištena u svrhe oporezivanja. 

Arheolozi vjeruju da mozaik datira iz 550. ili 551. godine.  

Justinijan je bio jedan od najvažnijih bizantskih vladara. Godine 543. podigao je Novu crkvu u Jeruzalemu - jednu od najvećih kršćanskih crkava u Istočnom Rimskom Carstvu i najveću u Jeruzalemu u to vrijeme.  

"Činjenica da je natpis preživio predstavlja arheološko čudo. Svaki arheolog sanja da nađe natpis u svojim iskopavanjima, posebno ovako dobro sačuvan", rekao je David Gellman, šef arheolškog tima.

Arheolozi vjeruju da je zgrada, u čijem jednom dijelu je pronađen mozaik, korištena kao hostel za hodočasnike. Zgrada se nalazi nedaleko od Damaščanskih vrata u istočnom Jeruzalemu.