TUNGSTEN RASVJETA

U Europskoj komisiji počele konzultacije oko prijedloga da se zabrane stare žarulje

13.02.2018 u 11:15

Bionic
Reading

Europska komisija počela je konzultacije oko prijedloga zabrane starih žarulja, a rok očitovanja je 23. veljače, poručuju iz Ministarstva kulture podsjećajući da u potpunosti podržavaju stav artikuliran u peticiji upućenoj hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu protiv zabrane tungsten rasvjete. Zalagat će se, tvrde, da područje kulture bude od ovoga izuzeto 'jer bi ukidanje značajno ugrozilo (taj) sektor'

'Europska komisija započela je s konzultacijama u vezi nove zakonodavne inicijative naziva: Regulatory measure on the review of ecodesign requirements for lighting products - (EU) No 1194/2012, koja je u postupku javnog savjetovanja, a rok za očitovanje je 23. veljače 2018. Svi zainteresirani dionici mogu iznijeti svoje primjedbe, a procjena utjecaja ove zakonodavne inicijative služi u informativne svrhe te ne utječe na odluku EK o pokretanju postupka revizije Uredbe', poručuju iz Ministarstva kulture. 

Direktiva 2009/125/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtijeva za ekološki dizajn proizvoda povezanih s energijom uspostavlja okvir za postavljanje zahtjeva Zajednice za ekološki dizajn proizvoda koji koriste energiju. Cilj je osigurati slobodno kretanje tih proizvoda na unutarnjem tržištu, kažu iz Ministarstva, dodajući da Europska komisija predlaže pojednostavljenje trenutnih eko dizajn propisa za rasvjetna tijela integrirajući tri postojeća propisa u jednu Uredbu.    

'Ministarstvo kulture i dalje ostaje u kontaktu s nadležnim resorima te će se zalagati da izuzeće za područje kulture ostane zadržano jer bi ukidanje izuzeća značajno ugrozilo sektor kulture te još jednom ističemo, kako u potpunosti podržavamo stav artikuliran u peticiji upućenoj hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu protiv zabrane tungsten rasvjete', poručuju iz Ministarstva kulture.

U slučaju da se uvede zabrana tungsten rasvjete, do rujna 2020. u svim zemljama EU, time i Hrvatskoj bilo bi zabranjeno prodavati i koristiti žarulje sa žarnim nitima. Obaveza bi bila zamijeniti ih ekološki prihvatljivijim LED-žaruljama. To bi se odnosilo i na kazališta i na druge ustanove kulture koje je dosad štitila tzv. entertainement klauzula iz 2013.