'HORIZONT SLOBODE'

U domaće zatvore i kaznionice stižu umjetnici, evo što spremaju

11.02.2020 u 10:03

Bionic
Reading

Nakon uspješno realiziranih projekta 'Uzorna Kaznionica' u Kaznionici u Požegi te 'Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću' u Zatvoru u Zagrebu, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) najavljuje početak projekta 'Horizont slobode' u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu

Kroz projekt, čija je autorica Melinda Šefčić, u Kaznionici u Glini izvest će se umjetničke intervencije te provoditi likovne radionice sa zatvorenicima. Cilj je oslikavanje zajedničkog murala umjetnika i zatvorenika, a dvije likovne intervencije napravit će se i u Zatvorskoj bolnici u Zagreb.

Umjetničke intervencije u Kaznionici u Glini izvodit će umjetnici Goran Rakić, Miron Milić, Tea Jurišić i Melinda Šefčić, dok će likovne intervencije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu oslikavati Mario Romoda i Agata Lučić.

'Projektom 'Horizont slobode' nastoji se doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske. Naglasak se stavlja na estetizaciju životnog prostora zatvorenika, ali i radnog prostora službenika. Također, naglasak se stavlja i na mogućnost uključivanja zatvorenika putem kreativnog angažmana oslikavanja prostora, s čime se nastoji ostvariti povezivanje, razvijanje kreativnih vještina, razvijanje komunikacije i diskusije o radovima, promjene slike prostora, a tako i pojedinca u njemu', stoji u najavi.

  • +18
Jedan od ranijih projekata: Likovne intervencije u Kaznionici i zatvoru u Požegi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Dugoročno gledano, dalje se navodi, ovim će se umjetničkim projektom doprinijeti 'oslobađanju psihičkih i duhovnih okova u kojima su zatvorenici zarobljeni'.

'Vjerujemo kako umjetnost može doprinijeti i potaknuti u promatraču osjećaj 'slobode'', kažu iz HDLU-a.

'Horizont slobode' financira Ministarstvo pravosuđa s 200.000 kuna. Projekt će se provoditi do kraja ove godine, a izvedba umjetničkih intervencija i radionica bit će popraćena i istraživačkim radom, kojim će se baviti Anita Jandrić Nišević i Melinda Šefčić. Rezultati projekta predstavit će se na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem 2020.