IZLOŽBA NA KORZU

U čast istaknutom likovnom umjetniku, u Rijeci počeli prvi Dani Voje Radoičića

05.11.2018 u 20:44

Bionic
Reading

U razdoblju od 5. do 20. studenog različitim će se aktivnostima obilježiti stvaralaštvo Voje Radoičića, istaknutog likovnog umjetnika koji je lani umro u Rijeci, a čiji radovi ukrašavaju više javnih prostora u gradu te je njegov rad postao dio identiteta Rijeke

Lani je u Rijeci umro istaknuti likovni umjetnik Vojo Radoičić, čiji radovi ukrašavaju više javnih prostora u gradu te je njegov rad postao dio identiteta Rijeke. Upravo u čast njemu, a zahvaljujući organizatorima manifestacije, Gradu Rijeka, Sveučilištu, Studentskom centru i Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, u ponedjeljak su počeli prvi Dani Voje Radoičića.

U razdoblju od 5. do 20. studenog različitim će se aktivnostima obilježiti Radoičićevo stvaralaštvo, a već prvoga dana otvorena je izložba na panoima na Korzu kojom se predstavlja umjetnik izvadcima iz monografije 'Radoičić: San'.

  • +8
Vjekoslav Vojo Radoičić Autor: Darko Tomas / CROPIX

Tijekom 23. revije lutkarskih kazališta Rijeka do 10. studenoga u atriju Gradskog kazališta lutaka izložene su lutke koje je osmislio Vojo Radoičić, dok će se posljednjeg dana revije izložiti svečani zastor tog kazališta kojeg je izradio ovaj slikar. U izlozima zgrade gradske uprave će se od 6. do 19. studenoga moći razgledati izložba dječjih radova na temu 'Kišobran Voje Radoičića', a u restoranu u sveučilišnom kampusu otvorena je izložba radova članova foto grupe Sveučilišta 'Baltazar'.

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je u Požegi 1930. godine, a umro u Rijeci prošle godine. Živio je i radio u Rijeci, Begovom Razdolju i Beču. Bavio se slikarstvom, malom plastikom, ilustracijama za djecu, primijenjenom grafikom i tekstilnim dizajnom te je imao više od 160 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izradio je preko 50 scenografija u zemlji i inozemstvu za televiziju i kazalište.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a među njima i godišnje nagrade Grada Rijeke 1988. i 2010., nagrade Grada Rijeke za životno djelo, odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi 1998., a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.

Za ilustraciju dječje knjige dobio je 1984. godine nagradu 'Grigor Vitez' i 1989. godine nagradu 'Ivana Brlić-Mažuranić', a 2002. godine bio je nominiran za najveću nagradu za ilustraciju 'Hans Christian Andersen'.