dio 18 milijuna kuna vrijednog projekta

U Arboretumu HAZU u Trstenom otvoren Centar za edukaciju

16.10.2021 u 19:57

Bionic
Reading

Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Trstenom kod Dubrovnika svečano je otvoren u subotu, a dio je 18,2 milijuna kuna vrijednog projekta EU 'Povijesni vrtovi dubrovačkog područja'

Voditelj Arboretuma Igor Anić istaknuo je kako je Centar smješten u tzv. pojati, gospodarskoj zgradi u kojoj je dubrovačka vlastelinska obitelj Gučetić na svom ladanju uz ljetnikovac iz 16. stoljeća držala stoku.

'Tijekom povijesti je pojata skroz propala, a HAZU je 2006. godine odlučila zgradu prenamijeniti u edukativni centar s uredom uprave. Proglasili smo projekt strateškim, ali nismo uspjeli financirati svojim sredstvima pa je prijavljen na fondove EU', rekao je Anić.

Naglasio je kako je Centar namijenjen za lokalno stanovništvo, učenike i studente, ali i znanstvenike te turiste.

'Svi oni moći će više saznati o uzgoju maslina i vinove loze te uzgoju i upotrebi aromatskog i ljekovitog bilja. Također i o ornitofauni i entomofauni, odnosno pticama i kukcima u Arboretumu, te o važnosti mediteranske šume', naveo je Anić i dodao kako HAZU očekuje građevinska dozvola za obnovu glavne zgrade ljetnikovca s glorijetom.

Napomenuo je kako projekt, osim izgradnje Centra, donosi i skoru nabavu broda za Rezervat Lokrum s kapacitetom 50 putnika, te turistički proizvod brodske linije od otoka Lokruma do Arboretuma Trsteno.

Upravitelj Arboretuma Ivan Šimić naglasio je kako Centar predstavlja dodatnu ponudu Arboretuma, gdje će se provoditi radionice s caffe barom i suvenirnicom s posebno osmišljenom ponudom.

'Uz Centar nudimo i prekrasne šetnje te priču o povijesti. Imamo nekoliko perivoja, a u sklopu projekta smo napravili i edukacijsku stazu kroz maslinik', izjavio je Šimić.

Dodao je kako je Arboretum, koji na 28 hektara broji 517 vrsta drveća i grmlja, u 2021. godini ostvario 12 tisuća posjetitelja, što je dobar rezultat u odnosu na pandemijsku 2020., dok su srpanj i kolovoz bili na razini 2019. godine.

'Najviše je bilo individualnih posjeta, dok je manja posjećenost bila preko agencija, zbog manje dolazaka kruzera', rekao je Šimić.

Vrpcu su na otvaranju svečano presjekli glavni tajnik HAZU-a Dario Vretenar i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je podsjetio kako je Centar za edukaciju, nakon Lazareta, drugi projekt kulturne baštine u Dubrovniku financiran europskim sredstvima.

'Projekt spaja dva vrijedna prostora, otok Lokrum i ovaj arboretum, u jedan turistički proizvod koji doprinosi ostvarenju cilja da novim atrakcijama disperziramo goste', izjavio je Franković.

Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju Arboretuma HAZU u Trstenome izgrađen je u sklopu projekta 'Povijesni vrtovi dubrovačkog područja', koji se počeo provoditi 1. prosinca 2018. unutar poziva 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine'.

Uz korisnika projekta, Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, u projektu sudjeluju Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačka art udruga bez granica (DART).

Centar je izgrađen primjenom kriterija zelene, odnosno održive nabave što je prikazano u korištenju autohtonih materijala i proizvoda, poput drvene stolarije (prozori i vrata), završne obrade pročelja kamenom i drvenim konstrukcijama pergola na terasama.

Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 18.289.422,37 kuna, a odobrena bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iznose 10.932.344,70 kuna.