SAM SHEPARD

U 74-oj preminuo proslavljeni redatelj i glumac

31.07.2017 u 18:20

Bionic
Reading

Veliki američki dramatičar Sam Shepard (73) umro je nakon teže bolesti, rekao je glasnogovornik obitelji listu New York Times

Shepard je rođen 1943., a proslavio se i kao glumac, pisac, scenarist i redatelj.

Napisao je 44 drame, te nekoliko zbirki kratkih priča, eseja i memoara.

Ostao je upamćen po radu na scenariju za kultni film 'Paris, Texas'.

Primio je Pulitzerovu nagradu 1979. za dramu 'Buried Child', a nominiran je za Oscara 1983. za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu 'Put u svemir' ('The Right Stuff').

Umro je okružen obitelji, a od čega je bolovao, još uvijek nije poznato. Uz te nominacije i nagrade, primio je i nagradu za najboljeg dramaturga koju mu je dodijelila PEN/Laura Pels međunarodna zaklada za kazalište, a zvali su ga jednim od američkih najvećih pisaca kazališnih djela. Njegove drame su često imale crni humor i likove s rubova društva, a s vremenom je od apsurdizma došao do realizma u svojim djelima. Glumačku karijeru započeo je u filmu 'Nebeski dani' (Terrence Malick, 1978.), gdje je glumio s Richardom Gereom i Brooke Adams. Ta uloga mu je otvorila put prema važnijim djelima, no ipak se koncentrirao na kazalište. Postao je član American Academy of Arts and Sciences in 1986. Shepard je umro u svojem domu u Kentuckyju, nakon teže bolesti.