OSNIVAČ LEGENDARNE KAVANE

U 100. godini preminuo Leopold Hawelka

30.12.2011 u 12:00

Bionic
Reading

U 100. godini života umro je Leopold Hawelka, osnivač legendarne kavane Hawelka, koja se smatra jednim od najvažnijih okupljališta intelektualaca, umjetnika i kreativaca u Beču, a ujedno je i savršeni mamac za turiste željne ugođaja stare, imperijalne Austro-Ugarske

U jednoj od uličica koje se poput kapilara granaju od najužeg centra Beča, dakle Stephansplatza s impozantnom katedralom, može se naći i legendarna kavana Hawelka. Treba samo znati 'ubosti' Dorotheergasse, u kojoj se nalazi kavana koju je prije sedamdeset godina osnovao i sve do smrti vodio Leopold Hawelka (1911–2011). Riječ je o mjestu na kojem se okupljala bečka lijevo-orijentirana inteligencija, ponajviše u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali i koje je bilo velik mamac za brojne turiste, koji su u Hawelku dolazili osjetiti i okusiti autentični Beč.

U Hawelki se mogao popiti jedan od najboljih melangea u Beču, nudile su se i uvijek vruće i svježe buhtle, a na slobodno mjesto u sto kvadratnih metara kavane se s vremenom sve više moralo čekati. Reputacija ove kavane nastala je u šezdesetima, kada su se u njoj sastajali, primjerice, revolucionarni arhitekti poput Friedensreicha Hundertwassera te pisci kao što je Friedrich Torberg. Između ostalih, dirigent Nikolaus Harnoncourt, angažirani intelektualac i publicist Andre Heller te poznati Truffautov glumac Oscar Werner su također bili redoviti gosti.

Leopold Hawelka je bio dobri duh svoje kavane, kojega se i u poodmaklim godinama moglo vidjeti među gostima, kao i njegovu dugogodišnju suprugu Josefine, s kojom je bio u braku od 1936. pa sve do njene smrti 2005. Nema sumnje da u Beču danas ima i efikasnijih i jeftinijih i ljepše uređenih kavana od Hawelke, ali je samo ona nudila specifičnu atmosferu koje su jednostavno mora doživjeti.