NOVE GALSKE PUSTOLOVINE

Tvorac Asteriksa prodao autorska prava

22.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Pustolovine Asteriksa i njegova punašnog prijatelja Obeliksa nastavit će se i nakon smrti Alberta Uderza, ilustratora i suautora legendarnih junaka stripa

Ilustrator Alberto Uderzo koji je u suradnji s piscem Reneom Goscinnyjem 1959. stvorio svjetski poznati strip 'Asteriks', poželio je da njegovi likovi nastave živjeti i nakon njega.
Danas osamdesetjednogodišnji umirovljenik, autorska prava prodao je vlasnicima izdavačke kuće Hachette Livre. U izdavačkoj kući Hachette Livre imaju velike planove o novim pustolovinama svjetski poznatih strip-junaka, ali zasada nisu blizu realizacije.

No, iako je vijest obradovala mnoge poklonike galskih avantura, Uderzo se našao na udaru optužbi da je autorizacijom prodao sebe, kao i sav svoj rad, no i izdao Asteriksov duh. Iza optužbi stoji ni manje ni više nego autorova kćerka Sylvie Uderzo koja oca optužuje da je u potpunosti iznevjerio 'duh skromnog i ponosnog galskog ratnika čiji su najgori neprijatelji novac i megaproizvodnja', prenosi Artinfo.

Humoristični povijesni strip o avanturama lukavog Asteriksa i njegova vjernog prijatelja Obeliksa, koji brane svoje selo od Rimljana jedan je od najvećih uspjeha francuskog izdavaštva. Prodan je u nešto više od 325 milijuna primjeraka širom svijeta, izdan u 33 strip-albuma te preveden na 107 jezika.