MEŠTROVIĆEV VIVALDI ODUŠEVIO PUBLIKU

Turski pijanist ispunjavao glazbene želje na Igrama

26.07.2016 u 19:02

Svjetska premijera Meštrovićevog Vivaldija na Dubrovačkim ljetnim igrama

Izvor: Promo fotografije / Autor: Dubrovačke ljetne igre

Bionic
Reading

Iako uz sat vremena odgode zbog kiše, vrhunski pijanisti Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, koji se predstavio i kao virtuozan harmonikaš, nastupili su sinoć na 67. Dubrovačkim ljetnim igrama i praizveli 'Četiri godišnja doba za tri klavira' ispred Kneževa dvora

Dugo iščekivana svjetska premijera Meštrovićeve obrade Vivaldija za tri klavira oduševila je festivalsku publiku, koja je i sudjelovala u improvizaciji Hakana Ali Tokera izabravši tri skladbe izvedene uz Vivaldija. Ali Toker je tako, javljaju s Igara, na traženje publike sinoć izveo Beethovenovu 'Für Elise', 'Let it be' the Beatlesa i prigodno 'Singing in the rain'.

'Vivaldijeva 'Godišnja doba' sjajno odgovaraju temperamentu i mašti Mateja Meštrovića i njegovih glazbeničkih suradnika na ovom projektu. Pri tom, svi oni zadovoljavaju i onaj osnovni i glavni uvjet koji mora ispuniti svatko tko se na ovaj način usudi i odluči poigrati s Vivaldijevim notama: svi su pošteni majstori svog umjetničkog zanata, svi su virtuozi', zapisao je Branimir Pofuk i time sažeto kazao zašto je ovo bio koncert koji se ne propušta.

Čarobna atmosfera i nevjerojatna energija izvođača prenijela se i na publiku te je loše vrijeme prije koncerta brzo zaboravljeno i zamijenjeno radošću i oduševljenjem svih koji su bili prisutni. Za bis je izveden Brahmsov 'Mađarski ples' na koji je publika pljeskala stojeći na nogama, a neki su čak i zaplesali.

Pijanist Matija Dedić nastupit će na 67. Dubrovačkim ljetnih igrama i u utorak, a izvest će nagrađivani program 'Matija svira Arsena', kojim je trijumfirao na ovogodišnjem Porinu.