ZKM

Tri predstave ljubljanskog kazališta u Zagrebu

24.03.2011 u 13:58

Bionic
Reading

Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane gostuje od 3. do 5. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) s tri predstave, "Paklena naranča", "Vampir" i "Zločin i kazna", izvijestio je danas ZKM.

Gostovanje otvara "Paklena naranča", nastala prema kultnom tekstu Anthonija Burgessa, u režiji Matjaža Pograjca. Predstava govori o petnaestogodišnjem Alexu koji na svijet oko sebe reagira s ekstremnim nasiljem, zbog čega ga represivni aparat podvrgava 'ozdravljenju', a nakon čega on više ne može razabrati dobro i zlo.

Predstava "Vampir" u režiji Ivice Buljana, nadahnuta je pjesmom ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve, koja je po motivima ruske narodne legende napisala pjesmu "Molodec". Njezin vampir žrtvi ne pije krv, već je naglasak stavljen na fascinaciju putenošću, fizičkom i seksualnom strašću.

Posljednji dan slovenskog gostovanja u Zagrebu rezerviran je za predstavu "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Diega de Bree. Redatelj s glumačkom postavom istražuje emocionalna stanja, moć straha, tjeskobe i brige, borbu, bijeg, bol zbog odsustva i gubitka oca, izazovan život koji dovodi pojedinca preko granice dobra i zla.

Ciklus "Europsko kazalište u ZKM-u" pokrenut je 2006. s ciljem predstavljanja najzanimljivijih recentnih europskih i svjetskih kazališnih osvarenja.

ZKM će krajem svibnja gostovati u Slovenskom mladinskom gledališču.