DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Tri mušketira u dramskom programu i Inva Mula za kraj

14.06.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Zagrebačka premijera produkcije prošlogodišnjeg izdanja Dubrovačkih ljetnih igara, predstava 'Prizori s jabukom' Ivane Sajko, bila je prilika da u Zagrebu čelni ljudi najvećeg i najstarijeg domaćeg ljetnog festivala najave ovoljetni program. Dramske premijere postavit će Saša Božić, Tomaž Pandur i Oliver Frljić, dok su najveće vijesti glazbenog dijela programa nastup pijanista i dirigenta Daniela Barenboima te violinističkog maga Nigela Kennedyja

'Prizori s jabukom'

Tekst je nastao po narudžbi Gradskog kazališta u Bernu, gdje je ipraizveden 2009, i svojevrsna je obrada biblijskog motiva jabuke uRajskom vrtu, ali iz specifične perspektive onoga što se danas događaili što bi se uskoro moglo događati na tim biblijskim lokacijama,točnije na Bliskom istoku. 'Prozori s jabukom' su i obdukcijapatriotizma kao pojma i kao osjećaja, koja bez srama i laži postavljapitanja žrtvovanja za više ciljeve, što ih čini aktualnim gotovo uvijek igotovo svugdje.

Autorski projekt Ivane Sajko 'Prizori s jabukom' nastao je u suradnji Igara i Teatra &TD, nakon premijernih izvedbi u palači Sponza prošle godine ima i tri zagrebačke izvedbe 14, 15. i 16. lipnja.

Odgovorivši na poziv ravnateljice Dramskog programa Igara Dore Ruždjak Podolski, Ivana Sajko je sa svojim stalnim suradnicima, glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom te video umjetnikom Simonom Bogojevićem Narathom i dramaturgom Sandrom Siljanom, stvorila glazbeno razvedenu monodramu koja je svojevrsna prekretnica u repertoarnoj politici dubrovačkog festivala. 'Prizori...' su središnji dio takozvane 'Trilogije o neposluhu', započete u Zagrebačkom kazalištu mladih s 'Rose is a rose is a rose...', dok je treći naslov 'To nismo mi, to je samo staklo' tek u pripremi.

Ali ne u Dubrovniku, jer dramskim segmentom 63. Igara dominiraju muškarci. Dora Ruždjak Podolski pozvala je, kako ih sama naziva, tri mušketira: Sašu Božića, Tomaža Pandura i Olivera Frljića.

U koprodukciji s Art radionicom Lazareti, Saša Božić već za sam početak festivala priprema projekt nazvan 'Skup: Igre'. Preko sjećanja na najdugovječniju predstavu Igara, Držićevog 'Skupa' u režiji Koste Spaića s Izetom Hajdarhodžićem u ulozi života, Božić će otvoriti esencijalna pitanja života u Dubrovniku i kazališta uopće.

U režiji prepoznatljive europske redateljske zvijezde slovenskog porijekla Tomaža Pandura Igre će se vratiti klasici, pa će Alma Prica na Lovrijencu igrati Euripidovu 'Medeju' početkom kolovoza. Posljednja premijera, samo par dana prije zatvaranja festivala, bit će 'Dantonova smrt' Georga Büchnera u režiji Olivera Frljića.

Dramatičnu priču o svakoj revoluciji, a ne samo Francuskoj, i njezinoj ljudožderskoj gladi za vlastitom djecom, on će smjestiti na tvrđavu Sv. Ivan, također se referirajući na bogatu, ali i turbulentnu povijest Dubrovnika. Među ostalim dramskim naslovima na ovogodišnjim Igrama su reprize prošlogodišnjeg 'Kralja Edipa' u režiji Eduarda Milera i 'Kate Kapuralica' koju je postavio Dario Harjaček. U programu je i dubrovački Teatar Lero s predstavom prema tekstu domaćeg pjesnika i dramatičara Milana Milišića 'Mjesečina za Lady Macbeth'.

Poveznica dramskog i glazbenog programa uvijek je i svečano otvaranje Igara na tradicionalni datum 10. srpnja, za koje je ovoga puta zadužen Joško Juvančić. Samo dan kasnije, ističe ravnatelj glazbenog programa Ivan Repušić, dogodit će se prvo veliko simfonijsko gostovanje jer Zagrebačka će filharmonija pratiti Moniku Leskovar pod ravnanjem velikog ruskog i svjetskog dirigenta Dmitrija Kitajenka.

Među zvučnim imenima ovog dubrovačkog ljeta ima još poznatih, domaćih i stranih imena: kornist Radovan Vlatković, sopranistica Inva Mula i bariton Leo Nucci, violinist Feng Ning, slavni španjolski gitaristi Los Romeros, pijanistica Martina Filjak i drugi. Najveći interes publike ipak se očekuje za prva gostovanja legendarnog pijanista i dirigenta Daniela Barenboima te violinističke zvijezda Nigela Kennedyja.

Uz popratni program, koji ne može proći bez nastupa folklornog ansambla Linđo, ali koji čine i izložba fotografija Saše Šekoranje te predstavljanje monografije o Peri Kvrgiću, festivalska zastava nad Dubrovnikom spustit će se, tradicionalno, 25. kolovoza.