DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Tri kazališne premijere i bogat glazbeni program

07.07.2011 u 17:35

Bionic
Reading

Dubrovačke ljetne igre, koje se tradicionalno održavaju od 10. srpnja do 25. kolovoza, okupit će više od 2000 umjetnika iz cijeloga svijeta, a tijekom 47 festivalskih dana na desetak scena i prostora održat će više od 80 dramskih, glazbenih, plesnih, likovnih i opernih izvedaba, najavljeno je na konferenciji za novinare

'Desetljećima stvarana umjetnička prepoznatljivost dubrovačkog festivala u svojim temeljnim određenjima ostaje i ove godine ista: ambijentalnost i grad kao jedinstveno susretište najboljih hrvatskih i svjetskih umjetnika', kazao je intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender.

Najavivši dramski dio programa, ravnateljica Dora Ruždjak-Podolski kazala je kako on donosi dvije uspjele reprizne predstave i tri premijerna naslova uglednih redatelja kojima je to prva suradnja s Igrama. Antika je ove godine zastupljena predstavom 'Kralj Edip' u režiji Eduarda Milera i u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla. Slijede 'Kate Kapuralica' Vlahe Stullija u režiji Darija Harjačeka, koja će biti izvedena 26. srpnja, te hrvatska praizvedba novijeg djela Ivane Sajko 'Prizori s jabukom'.

Od prošlogodišnjih naslova bit će izvedena drama 'Spašeni' Tomislava Zajeca u režiji Franke Perković te Gogoljev 'Revizor' u režiji Jerneja Lorencija.

Bogat i repertoarno raznolik glazbeni program varirat će od simfonijske i operne glazbe do klavirskih, gitarističkih i violončelističkih recitala te jazza i folklora, kazao je ravnatelj glazbenoga programa maestro Ivan Repušić.

Glazbeni program otvorit će Zagrebačka filharmonija 11. srpnja, a zatvorit će ga operni gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i proslavljenog kontratenora Maksa Emanuela Cenčića 25. kolovoza.

U glazbenom programu treba izdvojiti nastup Ive Pogorelića koji će nakon 26 godina nastupiti u atriju Kneževa dvora te nastup violončelističkih zvijezda Luke Šulića i Stjepana Hausera sa Zagrebačkim solistima.