MUZEJ SUSJEDSTVA U NASTANKU

Trešnjevčani, imate li staru fotografiju iz kvarta? Kutiju Bizjak keksa? Ulaznicu za kino Triglav?

14.02.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Nositelji projekta 'Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo' pozivaju građane da pretresu svoje ladice, ormare i stare foto-albume u potrazi za svime što je vezano uz tu gradsku četvrt, a moglo bi biti dio virtualnog fundusa budućeg muzeja posvećenog Trešnjevci koji će se predstaviti najesen

'Poziv susjedima! Imate li fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti Trešnjevke? Staru fotografiju Končareve? Kutiju Bizjak keksa? Ulaznicu za kino Triglav? Donesite nam ih i pomozite da zajedno stvorimo virtualni fundus budućeg Muzeja susjedstva Trešnjevka – kvartovskog muzeja koji će dati vrijednost pričama koje nisu dio službene povijesti', stoji na stranici Muzeja susjedstva Trešnjevka.

Prikupljanje priloga, najavljuju, održat će se od 26. do 29. veljače u društvenom i umjetničkom prostoru Baza i u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, najavio je BLOK, koji provodi projekt u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla.

Projekt kojim se želi istražiti i zabilježiti povijest Trešnjevke kroz rad sa zajednicom, predstavljen je krajem prošle godine, a tijekom prvog prikupljanja priložene su stare fotografije Trešnjevke, obiteljske fotografije, publikacije i stari novinski članci posvećeni kvartu, odjeća iz trešnjevačke konfekcije Vesna, ulaznice nekadašnjeg kvartovskog kina Triglav u Okićkoj, ulaznice za sportska događanja u Ciboni.

Iduće prikupljanje održat će se od 26. do 28. veljače u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, od 11 do 15 sati te u Bazi, od 16 do 20 sati, a 29. veljače ponovno u Tehničkom muzeju od 10 do 13 sati.

Doneseni predmeti i fotografije neće se preuzimati nego samo profesionalno snimiti, a priče vezane za njih zabilježiti.

Kako mnoge od priča o Trešnjevci nisu dio službene povijesti, već su najvećim dijelom sačuvane u memoriji njezinih stanovnika, 26. veljače u društveno-kulturnom centru 'Šesnaestica', u Ozaljskoj ulici, održat će se neformalno druženje sa susjedima, kako bi uz čaj i kolače razmijenili dojmove i sjećanja na kvart.

Snažan osjećaj zajedništva i izražen kvartovski identitet vezan je uz sam nastanak te četvrti.

'Trešnjevka je stasala između dva svjetska rata kao radničko naselje, a teški životni uvjeti potaknuli su Trešnjevčane da se u rješavanju socijalnih potreba okrenu jedni drugima. Njihov doprinos antifašističkoj borbi priskrbio je kvartu još uvijek prepoznatljiv nadimak: crvena Trešnjevka', stoji u najavi.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a njegova ukupna vrijednost projekta je oko 790.911 kuna.