CLAUDIO MAGRIS:

'Treći svjetski rat već se dogodio'

22.10.2009 u 11:21

Bionic
Reading

Talijanski književnik Claudio Magris, ovogodišnji dobitnik Nagrade za mir njemačkih knjižara, upozorio je da Europa gubi 'demokratski smisao'

'Treći svjetski rat već se odavno dogodio i pokosio 20 milijuna života', rekao je Magris, istaknuvši da 'smo svi uljuljkani u iluziji da živimo bez ratova'. Brojku od dvadeset milijuna mrtvih argumentirao je ljudima stradalim nakon 1945. godine, piše Deutsche Welle.

'Riječ je o anonimnim žrtvama koje su, za razliku od onih iz Drugog svjetskog rata, ostale nepoznanica i prepuštene su brutalnom zaboravu', objasnio je 70-godišnji književnik. Magris je kritizirao i svoju domovinu Italiju zbog tretmana prema afričkim izbjeglicama koje u potrazi za boljim životom čamcima stižu na talijanski otok Lampedusa.

Književnik, koji u javnim istupima često zagovara 'decentralizirano jedinstvo' unutar Europe i poštovanje kulturalne tradicije i raznovrsnosti, upozorio je da se u Europi stvara takozvana 'demokracija bez demokracije' koja predstavlja veliku opasnost za mir.